Persoanele care se îngraşă deşi susţin că nu mănâncă prea mult de-a lungul zilei ar trebui să ţină cont de băuturile pe care le consumă. Ce bem de-a lungul zilei poate deveni de grabă „şunculiţă” dacă nu luăm în calcul o nouă ameninţate, venită de pe raftul băuturilor: caloriile lichide.
În medie, americanii obţin mai mult de 20% din totalul caloriilor zilnice din băuturile pe care le consumă. Din acest proces, doar sucurile însumează 8 la sută. Creşterea apetitului pentru băuturi delicioase se oglindeşte, de altfel, în silueta americanului tipic care a ajuns să lupte cu obezitatea epidemică.
„Saţietatea se instalează mai târziu atunci când caloriile consumate sunt lichide decât atunci când provin din alimente solide, pentru că băuturile dispar repede din stomac”, atenţionează Sally Phillips, dietetician şi exper nutriţionist la Spitalul de Copii Akron din Ohio, Statele Unite.
Cele mai periculoase sunt aşa numitele „bomboane – lichide”, adică sucurile acidulate, băuturile energizante, cele destinate sportivilor şi sucurile din fructe la are s-au adăugat îndulcitori.
Într-un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutriţion, savanţii e la Universitatea Harvard au confirmat că băuturile răcoritoare ne îngraşă mai mult decât mâncarea solidă. În plus, reţineţi că cele mai multe băuturi de acet sfel, chiar dacă au un număr mare de calorii, nu au nici o valoare nutritivă.
Chiar dacă se numesc „sucuri naturale”, conţin fructe şi sunt îmbogăţite cu vitamine, aceste băuturi sunt periculoase din pricina conţinutului mare de zaharuri concentrate.
Citeşte şi: New Yorkul intră la regim: fără sucuri îndulcite!
Cum ne afectează băuturile acidulate memoria şi concentrarea