Nucile verzi sunt „rezervoare” de substanțe nutritive extrem de importante pentru sănătate. Așa că nu ratați momentul și savurați-le pe deplin, acum, când e sezonul lor.
Din nucile verzi se poate prepara o delicioasă dulceață, dar și un lichior medicinal cu numeroase beneficii, așa-numita nucată. Totodată, nucile verzi pot fi murate sau preparate sub formă de tinctură, indicată pentru numeroase afecțiuni. Nici frunzele nu se irosesc! Din ele se pot face cataplasme pentru eliminarea negilor sau ceaiuri cu efecte excepționale asupra părului.
Aflăm în cele ce urmează de ce sunt bune nucile verzi, câte calorii au, dacă sunt sau nu indicate în cazul în care avem probleme cu tiroida și învățăm împreună să facem dulceață de nuci verzi, tinctură și nuci murate.
Miezul de nucă verde conține 580 de calorii la suta de grame, cu 140 de calorii mai puțin decât aceeași cantitate de miez de nucă uscată. Este, așadar, un aliment destul de bogat caloric și trebuie consumat cu măsură, mai ales dacă suntem la dietă.
Tot în 100 de grame de miez de nucă verde găsim:
Nucile verzi sunt surse bogate în complexul de vitamine B, C și E, dar și minerale precum potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, iod, seleniu și zinc. Totodată, conțin acizi grași Omega 3, fiind indicate cu precădere în dietele vegetariene sau vegane, deoarece pot înlocui cu succes carnea.
Toate aceste substanțe nutritive asigură buna funcționare a organismului.
De exemplu, zincul și seleniul combat oboseala și stresul psihologic. Acizii grași asigură sănătatea sistemului nervos și îmbunătățesc memoria, precum și capacitatea de concentrare.
Vitaminele din complexul B contribuie la sănătatea sistemului muscular, conferă energie și previn fluctuațiile glicemiei.
Vitaminele C și E stimulează sistemul imunitar, reduc nivelul de colesterol, ajută la întărirea vaselor de sânge și previn bolile cardiovasculare.
Bogate în fibre și proteine, nucile verzi sunt excelente pentru combaterea constipației și menținerea senzației de sațietate pe termen lung.
Iodul din nuci este benefic pentru tiroidă, magneziul și calciul sunt importante pentru sistemul nervos, sănătatea oaselor, a vaselor de sânge, iar fierul și fosforul contribuie la producția de celule roșii, prevenind anemia.
În coaja și frunzele de nucă verde se găsesc tanini, substanțe cu proprietăți antiseptice, astringente și antibacteriene.
Sub formă de tinctură sau cataplasme din frunze de nuci verzi, pot fi ameliorate simptome precum diareea, urticaria, durerile în gât, tusea iritativă cauzată de laringită sau faringită ori alte infecții bacteriene cu streptococ sau stafilococ.
Frunzele și cojile de nucă verde conțin o cantitate mare de tanini, care pot cauza intoxicație în cazul unor persoane mai sensibile la acești compuși. Vărsăturile, durerile de cap și durerile de stomac sunt principalele simptome ale intoxicației cu tanini din nuci verzi.
De asemenea, trebuie ținut cont că anumite persoane care urmează diverse tratamente pot dezvolta reacții adverse dacă folosesc produse derivate din nuci verzi. Din acest motiv se recomandă sfatul medicului înainte de administrarea acestora.
Nucile sunt bogate în acizi grași nesaturați, fibre, acid folic, vitamina C, potasiu și calciu, motiv pentru care trebuie incluse în orice dietă sănătoasă.
Consumul de nuci scade riscul de boli cardiovasculare și diabet zaharat, reduce nivelul trigliceridelor și al colesterolului LDL, reglează tensiunea arterială și previne inflamațiile.
Cu toate acestea, în cazul persoanelor cu hipo- sau hipertiroidism care urmează tratament specific, se recomandă ca nucile să fie consumate la cel puțin 4 ore distanță de la administrarea medicamentelor, deoarece pot să scadă absorbția hormonilor tiroidieni.
Cât privește conținutul de iod din nuci, nu trebuie să ne facem probleme, chiar dacă sunt probleme cu tiroida. Acest mineral se găsește mai degrabă în coaja verde a nucilor pe care de cele mai multe ori nu o consumăm sub nicio formă.
Fibrele din nuci sunt esențiale pentru creșterea sensibilității la insulină și reducerea nivelului de zahăr din sânge.
De asemenea, nucile au un indice glicemic scăzut, motiv pentru care pot fi consumate în siguranță de pacienții diabetici.
Frunzele de nuci verzi sunt folosite din cele mai vechi timpuri pentru efectele lor benefice asupra frumuseții, cu precădere pentru păr.
Ceaiul din frunze de nuci verzi este util în cazul în care ai părul foarte uscat, tern, lipsit de strălucire sau mătreață.
De asemenea, reglează secreția de sebum la nivelul scalpului, conferă rezistență firului de păr și previne căderea excesivă a părului. Este bun și pentru părul vopsit, redându-i acestuia vitalitatea, catifelarea și strălucirea.
Din cojile de nuci verzi se poate face o cataplasmă care poate funcționa împotriva negilor, datorită iodului și taninilor din compoziție.
Aceasta se face simplu: se zdrobesc câteva coji de nucă verde, se pune amestecul într-un tifon și se ține pe neg până când seva din coji se usucă. Procedeul se repetă zilnic până la uscarea completă a negului.
Dacă te confrunți cu varice, picioare umflate, dureroase, flebită, tromboflebită, circulație deficitară, unguentele pe bază de nuci verzi, mesteacăn și mentol pot ameliora simptomele neplăcute. Acestea au efect relaxant și răcoritor asupra vaselor de sânge.
Nucile verzi au acțiune antiinflamatoare, reduc fragilitatea și permeabilitatea capilară, tonifiază venele, îmbunătățind elasticitatea vaselor de sânge și circulația venoasă la nivelul picioarelor.
Unguentul se aplică pe zonele dureroase de 2-3 ori pe zi și se masează ușor, evitându-se contactul cu ochii și mucoasele.
Nucile verzi culese la sfârșitul lunii iunie sunt perfecte pentru dulceață. Dacă sunt lăsate să se coacă prea mult, dulceața nu va mai fi atât de bună. Iată rețeta simplă de dulceață de nuci verzi!
Ingrediente:
Preparare:
Curăță nucile verzi de coajă până ajungi la stratul alb. Ai grijă să porți mănuși, altfel îți vei păta mâinile!
Miezul de nucă se acoperă cu apă rece și se lasă 12 ore, având grijă să schimbi apa de 2-3 ori în acest interval, pentru a scăpa de gustul amărui.
Pune într-o oală 500 mililitri de apă, zahărul și sucul de lămâie. Adu la fierbere și când începe să clocotească pune miezul de nucă și condimentele (cuișoare, scorțișoară).
Dulceața de nuci verzi se lasă la foc mic până când se îngroașă siropul.
Tinctura din nuci verzi este considerat un remediu eficient împotriva durerilor de stomac, dar poate fi utilă și în cazul persoanelor care se confruntă cu ficat gras, bilă leneșă, viermi intestinali sau tulburări de circulație. Iată cum se prepară tinctura de nuci verzi.
Ingrediente:
Preparare:
Nucile se spală sub jet de apă, se taie în 4 și se pun într-un borcan încăpător. Toarnă peste ele alcool, cât să le acopere minimum 2 centimetri. Acoperă borcanul cu capac și lasă amestecul la macerat minimum 30 de zile, la lumină, dar nu în bătaia soarelui.
După ce trece timpul, strecoară lichidul și depozitează-l într-o sticlă închisă la culoare. Se consumă 1 linguriță pe zi sau la nevoie, cu 20 de minute înainte de masă.
În ciuda potențialelor beneficii, tinctura de nuci verzi prezintă și anumite contraindicații. Din cauza conținutului crescut de globulină, există riscul să apară reacții alergice sau chiar șocul anafilactic în cazul persoanelor cu teren alergic.
De asemenea, tinctura de nuci verzi nu este recomandată persoanelor cu ulcer stomacal, psoriazis, celor care urmează tratament cu anticoagulante, gravidelor și femeilor care alăptează.
O altă variantă de a consuma nuci verzi este să le murezi. Nucile verzi murate pot fi puse în salate sau tăiate și puse pe o felie unsă cu cremă de brânză proaspătă. Atenție, acestea nu se consumă în cantitate mare, ci sunt considerate mai degrabă condimente!
Iată rețeta de nuci verzi murate.
Ingrediente pentru un borcan de 2 litri:
Preparare:
Spală bine borcanul și usucă-l. Înțeapă nucile verzi din loc în loc cu un ac și așază-le în borcan.
Toarnă peste nuci amestecul de apă și sarea dizolvată. Se acoperă borcanul cu capac și se lasă nucile la macerat aproximativ o lună. În acest interval se mai agită borcanul o dată la câteva zile, ca să fie nucile acoperite de apă și să nu prindă floare.
După macerare, nucile se scot din saramură, se spală cu un jet de apă rece și se lasă pe p coală de hârtie, la aer, 2-3 zile, să se usuce bine de tot, până se înnegresc.
Nucile se introduc apoi din nou în borcanul curat și se adaugă condimentele. Se umple borcanul cu oțet și se lasă minimum 2 săptămâni înainte ca nucile să fie consumate.