Persoanele care fac sport și au o dietă sănătoasă, dar, cu toate acestea, nu slăbesc, ar trebui să aibă doar o masă pe zi. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a mărturisit că de câțiva ani ia doar o masă pe zi, pentru că altfel nu ar reuși să își mențină greutatea.
O singură masă pe zi este secretul scăderii în greutate în cazul persoanelor care, deși fac mișcare și mănâncă sănătos, tot nu reușesc să slăbească. Acest lucru este valabil mai ales pentru femeile trecute de vârsta de 40 de ani, care nu mai au „arderi” la fel de intense precum în adolescență.
Dacă, totuși, nu se poate atinge acest obiectiv, mesele trebuie spațiate la 5-6 ore minimum și gustările sunt eliminate.
Eu mănânc o singură masă pe zi. Cei care au arderi rapide sau cei care fac sport pot mânca și 2-3 mese. Dacă vrem să slăbim, gustările nu sunt justificate, cele 3 mese cu 2 gustări sunt pentru copiii în creștere, spune Mihaela Bilic.
Încă un sfat din partea Mihaelei Bilic este să avem mare grijă la dimensiunea farfuriei în care punem mâncarea. Aceasta nu trebuie să aibă un diametru mai mare de 20 de centimetri. Cu alte cuvinte, nu umplem la refuz un platou imens și apoi ne plângem că am mâncat doar o masă pe zi.
Iar farfuria ideală trebuie să conțină, din punct de vedere nutrițional, următoarele: jumătate legume, un sfert proteine (carne, pește, ouă) și încă un sfert carbohidrați (cartofi, orez, făinoase). Dar când vrem să slăbim, chiar și acel sfert de farfurie ocupat de carbohidrați trebuie să dispară, spune nutriționistul.
Beneficiile dietei „o singură masă pe zi”, numită și OMPZ, sunt similare fastingului (postului) și se bazează pe deficitul caloric.
Pe lângă scăderea în greutate, acest tip de regim poate reduce riscul de boli de inimă, scade glicemia, colesterolul „rău” și nivelul inflamațiilor din corp.
Totodată, regimul poate avea efecte benefice asupra sistemului nervos. Studiile arată că deficitul caloric poate încetini declinul neurologic și ne asigură longevitatea.
Singura masă din zi poate fi luată la prânz, seara sau la micul dejun, în funcție de preferințe, dar neapărat trebuie să aducă un aport de aproximativ 1.200 de calorii. „Fereastra” este de o oră, deci atunci când se ia o masă pe zi, e permis consumul de alimente în acest interval, după care nu se mai mănâncă nimic și doar se consumă apă.
Din păcate, există și dezavantaje ale acestui regim. Poate apărea senzația de foame intensă, constipația, amețeala, lipsa de energie sau nervozitatea.
De asemenea, regimul nu este indicat persoanelor cu diabet sau predispuse la această afecțiune. Există riscul de scădere periculoasă a glicemiei, mai ales la pacienții cu diabet de tip 2.
Gravidele, femeile care alăptează, copiii, adolescenții, vârstnicii, persoanele cu tulburări alimentare și cele cu boli cronice sunt sfătuite să nu urmeze acest regim.
O singură masă pe zi poate însemna, pe lângă deficit caloric, și carențe nutriționale severe, mai ales dacă la masa respectivă sunt consumate alimente care nu sunt ofertante din punct de vedere nutrițional.
Indiferent că alegi să mănânci doar o dată pe zi, de două sau de trei ori, regimul alimentar trebuie să includă alimente sănătoase, nutritive.
Din categoria alimentelor permise și recomandate în cadrul acestei diete fac parte:
În categoria alimentelor de evitat sunt incluse:
Iată 3 exemple de meniuri dacă te decizi să urmezi acest regim și nu știi cum arată exact cele 1.200 de calorii necesare:
Varianta 1: pulpe sau piept de pui la grill cu piure sau cartofi dulci copți, broccoli sotat în ulei de măsline, un iaurt grecesc cu 10% grăsime cu fructe proaspete, nuci, semințe și miere.
Varianta 2: somon la grătar cu guacamole, orez brun și salată de fasole și rucola, un fruct la alegere cu unt de arahide, semințe de cânepă și fulgi de cocos.
Varianta 3: omletă cu brânză de capră, felii de avocado, legume trase la grill în puțin ulei, cartofi dulci la cuptor, un fruct și câteva pătrățele de ciocolată neagră.
Surse:
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0209353
https://academic.oup.com/ajcn/article/85/4/981/4648934
https://www.mdpi.com/2072-6643/11/4/719
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32060194/
https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0026049507002806
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/dme.13595