Știm deja despre oțetul de mere că este un produs benefic pentru sănătate. De-a lungul timpului s-a vorbit despre efectele sale asupra tractului digestiv, cum poate ține sub control glicemia, dar mai ales cum sprijină sănătatea inimii. Doar că atunci când este consumat în exces, nu mai putem vorbi doar de efecte plăcute.
Din punct de vedere nutrițional, oțetul de mere conține cantități minime de carbohidrați, vitamina și minerale. De asemenea, putem menționa și prezența altor nutrienți precum calciu, magneziu și fier, dar și prezența antioxidanților și bacteriilor benefice. O linguriță de oțet de mere conține:
Oțetul de mere nu este o băutură pe care ți-ai dori să o consumi zilnic și mai ales în cantități mari, iar asta pentru că acest produs este foarte acid, iar nediluat și în exces poate duce la probleme la nivelul tractului gastrointestinal. Mai exact, dureri de stomac, stări de greață. Din cauza acidității crescute, oțetul poate deteriora smalțul dentar și țesuturile esofagului. Din acest motiv, ideal ar fi să-l consumi diluat alături de alte ingrediente.
Dacă iei pastile pentru retenția de apă, diuretice sau pastile pentru hipertensiune, acest produs poate reduce drastic nivelul de potasiu, care deja este un efect advers al diureticelor. Diureticele ajută la reducerea hipertensiunii prin creșterea excreției de apă și sodiu prin urină. Când are loc acest lucru, nivelul de potasiu din sânge scade și apar simptome care produc crampe musculare și senzația că ești slăbit, lipsit de puteri.
De asemenea, dacă suferi de gastropareză, o afecțiune care încetinește digestia, evită să consumi oțet de mere. Motivul? Acest ingredient crește timpul în care alimentele stau în stomac, iar astfel simptomele se pot înrăutăți.