Toamna bogată, ce bine că ai venit! Recolta de legume și fructe este frumoasă ca în fiecare an. Și totuși, cum alegem cele mai bune legume și fructe pentru organismul uman? Am aflat cum își face piața toamna Patricia Rusu, coach în nutriție și wellness.
CSÎD: Patricia, cum a debutat pasiunea ta pentru nutriție?
Patricia Rusu: Pentru mine pasiunea s-a născut treptat, dintr-o necesitate brutală de a găsi soluții la diagnosticul crud pe care îl primea soțul meu acum aprox 10 ani, acela de scleroză multiplă, în timp ce eu eram însărcinată. Însă, cu atât mai mult cu cât el este astăzi un om integru și plin de vitalitate, pasiunea mea merge mai departe și chiar crește, pentru a le putea fi inspirație și ajutor celorlalți cu care intru în contact, atât clienților mei cât și celor din comunitățile de pe social media. Îmi doresc cu toată ființa să îi ajut pe alții să nu treacă prin ceea ce am trecut noi. Sî îi ajut pe partea de conștientizare, de trezire, dacă vrei, și de reeducare alimentară.
CSÎD: Toamna, piețele abudă în legume și fructe. Cum le alegem?
Patricia Rusu: Alimentația de sezon rămâne în topul preferințelor mele. Și e foarte logic de ce: factorul enzimatic crescut este punctul forte al oricărui aliment, și, cu cât îl consumăm mai aproape de momentul culegerii, ne oferă cu atât mai multe enzime (adică Viață) și nutrienți. Totuși, în ziua de azi găsim oricând orice și e de preferat să devenim puțin curioși și atenți atunci când alegem alimentele.
CSÎD: Dă-ne exemplu concret, te rugăm.
Patricia Rusu: Toamna, când merg la piață, fac mai întâi o selecție vizuală a standurilor și mă îndrept mereu înspre cele care oferă DOAR alimente de sezon. Evit standurile unde găsești mereu și dovleac și struguri (acum toamna), dar și pepene și banane și avocado etc. Îmi este foarte clar că acolo unde proveniența e curată, standul va fi reprezentat în prevalență, acum toamna, de exemplu, de fructe precum struguri, prune, piersici mici de toamnă, nuci verzi, dovlecei ornamentali și dovleacul auriu de copt. Eventual niște pătrunjel, cimbru, mărar și alte verdețuri care încă se mai pot găsi prin grădina lor. Evident, ceapa, roșii mai ponosite ce au rezistat încă. Cam așa arată cumpărăturile mele de sezon la piață.
CSÎD: În ce cantitate să consumăm strugurii pentru a nu ne îngrășa?
Patricia Rusu: Strugurii sunt preferații mei, dar și a majorității, sunt convinsă, pe perioada toamnei. Și au acea aromă parfumată pe care n-o mai găsești la alte fructe. Da, au și dulceață și încărcătură glicemică.
CSÎD: Când ar fi ideal să-i consumăm?
Patricia Rusu: Dacă îi consumăm în prima parte a zilei, putem consuma fără regrete ce cantitate ne transmite corpul și sufletul (zâmbește). Recomandare valabilă și pentru celelelalte fructe dulci de altfel.