Deși peștele este considerat un superaliment pe care ar trebui să îl consumăm de cel puțin 2 ori pe săptămână, prea puțini dintre noi atingem gramajul de aproape 300 de grame recomandat de medicii nutriționiști.
Există însă și persoane care consumă zilnic pește, gândindu-se că așa vor avea o sănătate de fier. Medicii avertizează însă că peștele consumat în exces, mai ales un anumit tip de pește și fructe de mare gătite nesănătos, ar putea crește colesterolul „rău”.
Acest pește sănătos care, consumat în exces, ar putea crește colesterolul LDL este sardina, potrivit webmd. O porție de 100 de grame de sardine conține aproximativ 140 mg de colesterol.
Totuși, pe lângă colesterol, sardinele conțin și proteine de calitate, acizi grași Omega 3 (care ajută la reglarea trigliceridelor), vitamina D, calciu și seleniu, nutrienți foarte importanți pentru sănătate.
Mai multe studii au arătat că sardinele consumate frecvent pot reduce riscul de boli de inimă și mențin sănătatea creierului, ferindu-ne în special de depresie. De asemenea, există cercetări care arată că riscul de creștere a colesterolului LDL poate fi mai mic decât beneficiul asigurat de acizii Omega 3 care cresc nivelul colesterolului „bun” HDL.
The American Heart Association recomandă consumul a cel puțin 2 porții de pește pe săptămână, o porție având aproximativ 140 de grame.
Cu toate acestea, nu este indicat să exagerăm cu cantitatea, mai ales dacă vrem să avem un deficit caloric pentru a scădea în greutate.
De asemenea, țineți cont și de modul cum sunt preparate sardinele. Cele în conservă cu mult ulei sau prăjite trebuie evitate. Alegeți, pe cât posibil, sardinele în suc propriu sau gătiți-le la cuptor ori la grătar, fără exces de ulei și diverse sosuri grase ca garnitură.
Atenție și la uleiul de pește! Deși are numeroase beneficii, o lingură de ulei din ficat de cod conține 570 mg de colesterol.
Pe lângă sardine, trebuie să fim cumpătați și în ceea ce privește consumul de creveți, care la rândul lor au un conținut ridicat de colesterol. O porție de 100 de grame de creveți conține 211 mg colesterol.
De menționat aici, din nou, modul în care gătiți fructele de mare. Dacă obișnuiți să trageți creveții la tigaie în mult unt și îi serviți cu sos de maioneză, cu siguranță nivelul colesterolului „rău” va crește.
În concluzie, dacă aveți colesterolul mărit, cel mai bine este să cereți sfatul medicului în ceea ce privește consumul de pește și modalitățile de gătire.
Totodată, țineți cont că nivelul colesterolului nu este influențat doar de alimentație, ci și de moștenirea genetică, greutatea corporală și nivelul de activitate fizică.