Extravaganta, curiozitate
extrema, adrenalina, curaj, otrava, pret exorbitant, risc mortal –
toate acestea caracterizeaza o masa la care se alege din meniu Fugu
– un peste otravitor. Delicatesele japoneze au fost interzise peste
250 de ani, dupa ce multi dintre curajosii ce s-au incumetat sa le
guste au… murit.
Pestelui Fugu i se mai spune si „porc de rau”. Pana aici, nimic
deosebit. Doar ca, in ciuda denumirii domestice si prietenoase,
acest „porc” nepreparat corespunzator poate fi fatal. Traieste in
apele Japoniei si este renumit
in toata lumea pentru toxicitatea sa mortala. Cu toate acestea, nu
putini sunt cei care platesc mici averi pentru a-l savura si a
„simti” senzatii tari.
De la 50 de dolari pana la 200 poate costa o portie de Fugu. In
Japonia si in alte cateva tari, modul in care poate fi gatit este
reglementat prin lege si doar cativa maestri bucatari sunt
autorizati sa-l gateasca. Asta dupa ce au fost instruiti riguros.
Se pare ca doar o treime dintre bucatarii care incep cursurile
reusesc sa ia certificatul de absolvire.
Cert este insa ca un bucatar apt sa manevreze Fugu este foarte
apreciat si bine remunerat. Cu toate acestea, se mai incumeta si
bucatari neprofesionisti sa-l prepare, insa uneori cu urmari
tragice.
De ce este toxic?
In ficatul si in pielea pestelui fugu exista cantitati foarte mari
de tetrodoxina, o otrava ce
paralizeaza muschii victimei si provoaca moarte prin asfixiere.
Curios este faptul ca exemplarele de peste Fugu crescute intr-un
mediu controlat (crescatorie) s-au dovedit a nu fi toxice. Practic,
in mediul salbatic se hraneste cu diverse vietuitoare care contin
bacteria tetrodoxin-laden, substanta la care este imun.
Citeste mai multe in editia tiparita a revistei Ce se
intampla, Doctore?
Citeste si: Nu lasa mete sa-ti invadeze
farfuria!