În ultimii ani, tot mai multe persoane optează pentru diete sărace în carbohidrați și pare că acest macronutrient este considerat cel mai mare inamic în dietă. De fapt, carbohidrații sunt principala sursă de energie preferată de organism, iar specialiștii recomandă ca ei să fie consumați în cantități optime, pentru că avem nevoie de ei la fel de mult cum avem nevoie de proteine și grăsimi. O modalitate prin care putem integra carbohidrați sănătoși în dietă este prin consumul de quinoa.
Această cereală integrală oferă numeroase beneficii pentru sănătate și, similar orezului nu conține gluten, ceea ce este un aspect ideal pentru pacienții care au intoleranță la gluten sau suferă de boală celiacă.
Quinoa este o sursă esențială de proteine, fibre, vitamine B și alte vitamine care joacă un rol important în sistemul imunitar. 90 de grame de quinoa conțin:
Comparativ cu alte cereale integrale, quinoa aduce și un aport de proteine, un macronutrient care ajută la creșterea și repararea mușchilor și țesuturilor. În plus, această proteină este completă, ceea ce înseamnă că ea conține toți cei nouă aminoacizi esențiali care pot fi obținuți doar din alimentație.
Datorită conținutului de fibre acest aliment este ușor de digerat, ceea ce înseamnă că nu doar reduce constipația și reglează scaunului, dar scade și nivelul colesterolului LDL, iar astfel se reduce riscul de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral.
Acastă cereală integrală conține și foarte mult zinc, un mineral necesar pentru dezvoltarea și activarea celulelor T, responsable pentru sprijinul sistemului imunitar ca el să poată lupta împotriva virusurilor și bacteriilor. Chiar și un ușor deficit de zinc poate destabiliza sistemul imunitar și capacitatea lui de a lupta împotriva patogenilor.
Quinoa ajută la reglarea tensiunii și glicemiei, iar asta datorită mineralelor pe care le conține și despre care cercetătorii susțin că pot preveni diabetul, osteoporoza, astmul bronșic, migrenele și bolile cardiovasculare.