Salata verde este un aliment foarte nutritiv, constituie o foarte bună sursă de vitamina A, acid folic, vitamina C, mangan, crom, potasiu, conţine foarte puţine calorii (17 cal-100g) şi este bogată în apă.
Frunzele de salată pot fi păstrate la frigider, în compartimentul pentru verdeţuri sau în recipiente închise ermetic, până la 5 zile.
În supermarket-uri şi la piaţă găseşti nu doar salata verde clasică, dar şi o mulţime de alte sortimente de salate, precum rucola, iceberg, laptuca romană, andiva, salata romaine sau lollo rosso. Toate sunt sănătoase şi merită consumate, ba chiar îţi recomandăm să combini mai multe variante când îţi alcatuieşti salata la o masă.
Rucola: frunzele sale seamănă cu ale păpădiei, dar sunt mai lungi, iar gustul e puternic, puţin „condimentat”.
Lollo rosso: este o salata creaţă, roşiatica, bogată în betacaroten, cu un uşor gust amărui şi merge excelent în salatele mai condimentate.
Iceberg: are frunzele crocante şi creţe, precum varza, dar o poţi tăia mărunt şi este excelentă cu vinegrete consistente.
Romaine: este probabil cel mai întâlnit sortiment de salata verde, cu frunza crocantă şi lungă, este folosită mai ales la salata Caesar.
Valeriana: la noi mai este cunoscută şi ca odolean sau guşa porumbelului, are frunzele mici, rotunde, cu codiţa mai lungă. Valeriana conţine alcaloizi cu efecte de calmare, dar în acelaşi timp se consideră că valeriana stimulează şi pofta de mâncare. Se foloseşte atât în combinaţii cu alte salate, cât şi alături de roşii, brânză sau în sendvişuri.
Andiva: este uşor de recunoscut datorită culorii frunzelor (albe spre interior şi gălbui la capăt) şi a formei sale lunguieţe ca o bărcuţă. Cu cât este mai „bătrână” andiva devine mai amăruie. Merge folosită la salata Caesar şi preparată cu maioneză sau alte dressinguri.
Creson: la noi mai este cunoscut sub denumirea de untişor, are frunzele lunguieţe, de o culoare verde intens, cu o aromă piperată şi proaspătă. Aroma sa iute şi răcoritoare însă nu dureaza mult, doar câteva secunde, iar din această cauză se consumă doar proaspăt, nu şi uscat.
Lăptuca: foarte des consumată la noi, are frunzele mari, cărnoase, cu un gust dulceag. De obicei se foloseşte în salatele cu roşii, castraveţi, ardei. Există şi o variantă de lăptucă creaţă, asemănătoare, dar cu frunzele puţin creţe şi mai crocante.
Citeşte şi: Adăugaţi sosuri la salate dacă vreţi să beneficiaţi la maximum de vitamine
Scapă de dependenţa de dulciuri!
Salata cu Baby Spinach o sursă de vitamine şi minerale