Cel mai bun regim alimentar pentru LITIAZA RENALĂ, recomandat de medic. Băuturile care ajută la ELIMINAREA pietrelor la rinichi

Vrei să previi litiaza renală sau ai deja probleme cu pietrele la rinichi? Iată câteva recomandări de nutriție în litiaza renală de la medicul nutriționist.
Cel mai bun regim alimentar pentru LITIAZA RENALĂ, recomandat de medic. Băuturile care ajută la ELIMINAREA pietrelor la rinichi
Foto: Shutterstock

Alimentația poate juca un rol important atât în prevenția cât și în managementul litiazei renale. Doctorul Anca Aramescu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice la clinica Smart Nutrition ne punctează informațiile esențiale pe care trebuie să le reținem în cazul pietrelor la rinichi.

Ce este un calcul renal?

Pe scurt, calculul renal reprezintă o masă solidă, formată din cristalele din urină. Majoritatea pietrelor sunt formate în principal din calciu, urmate de cele din acid uric.

Simptomatologia este variată, de la pacienți asimptomatici, până la durere abdominală acută sau în flanc, greață, vărsături, imperiozitate micțională, durere peniană sau testiculară etc.

Care sunt factorii de risc pentru dezvoltarea litiazei renale?

  • Aport hidric insuficient sau pierderi importante (boli malabsorptive, diaree cronică, osteoporoza, diabet zaharat, guta)
  • Medicamente: topiromat, acetazolamidă
  • Istoric familial sau personal de litiază
  • Dieta hiperproteică (de origine animală), aport important de sodiu, de alimente cu conținut bogat în oxalați sau excesiv de zahăr (sucroză și fructoză), aport insuficient de calciu, suplimentare excesivă de vitaminele C și D.

Pacientul trebuie să se adreseze medicului pentru o consultație de nutriție terapeutică. În funcție de tipul de calculi renali, planul alimentar trebuie particularizat pentru litiaza calcică, litiaza oxalică, litiaza fosfofatică, litiaza fosfo-magneziană/struvit (1%), litiaza urică, litiaza cistinică, litiaza xantică.

Recomandări generale de nutriție, indiferent de tipul de calculi

  1. Aport hidric optim: 33 ml/kgc, pentru a avea o diureză adecvată și a evita acumularea calciului sau acidului uric.
  2. Atât ceaiurile din tulpinile de cireșe, din păpădie sau cele din urzici sau rooibos cât și cafeaua pot fi folosite datorită proprietăților sale diuretice, diluând astfel substanțele care ar putea duce la formarea pietrelor la rinichi și contribuie la eliminarea celor mici. De asemenea, o diureză optimă reduce și riscul de infecții urinare, care sunt asociate cu posibilitate mai mare de a dezvolta litiaza renală.
  3. Sauna, exercițiile fizice intense, expunerea la căldură prelungită sunt asociate cu diminuarea producției de urină și favorizează formarea depozitelor de minerale la nivel tractului urinar și rinichi.
  4. Evitați sucurile (în special cele cu o cantitate crescută de fructoză), ceaiul îndulcit și sucul de grepfrut.
  5. Prevenirea infecțiilor urinare.
  6. Evitați alimentele cu conținut crescut de oxalat: ceai negru sau verde, măcriș, roșii, sfeclă, spanac, pătrunjel, țelină, nuci, cartofi dulci, portocale, căpșuni, vitamina C în exces, cacao, piper, ciocolată amăruie.
  7. Mâncați 3 porții de lactate pe zi, împreună cu alte alimente.
  8. Evitați suplimentele de calciu.
  9. Mâncați o cantitate moderată de proteine: 20-25% din aportul caloric total. Dietele hiperproteice vor crește excretarea calciului la nivel renal, ceea ce crește riscul formării calculilor.
  10. Evitați aportul crescut de sare.
  11. Evitați suplimentele de vitamina C în exces: peste 1000 mg vitamina C/zi poate produce oxalați în corp.

Citește mai multe despre litiaza renală:

Litiaza renală (pietre la rinichi): de ce apare și cum se tratează?

Conf. dr. Marcian Manu: care sunt semnele litiazei urinare

De ce sunt importante analizele care măsoară ureea, creatinina, acidul uric, alături de sumarul de urină și urocultură?

Cum putem preveni și depista pietrele de la rinichi (litiază urinară)

Reguli importante pentru rinichi sănătoși

Urmărește CSID.ro pe Google News
Anca Aramescu - Medic specialist diabet, nutritie, boli metabolice; medic rezident endocrinologie
Dr Anca Arămescu s-a alaturat echipei Clinicii Smart Nutrition in mai 2023 si vine cu o pregatire exceptionala, in tara si in Franta, atat in nutritie cat si in endocrinologie. Medic specialist diabet, nutritie, boli metabolice si medic rezident in endocrinologie, Dr Arămescu are pregatirea necesara ...
citește mai mult
Mihaela Arsene - Medic specialist diabet, nutritie, boli metabolice; medic rezident endocrinologie
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult