Alimentația poate juca un rol important atât în prevenția cât și în managementul litiazei renale. Doctorul Anca Aramescu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice la clinica Smart Nutrition ne punctează informațiile esențiale pe care trebuie să le reținem în cazul pietrelor la rinichi.
Pe scurt, calculul renal reprezintă o masă solidă, formată din cristalele din urină. Majoritatea pietrelor sunt formate în principal din calciu, urmate de cele din acid uric.
Simptomatologia este variată, de la pacienți asimptomatici, până la durere abdominală acută sau în flanc, greață, vărsături, imperiozitate micțională, durere peniană sau testiculară etc.
Care sunt factorii de risc pentru dezvoltarea litiazei renale?
- Aport hidric insuficient sau pierderi importante (boli malabsorptive, diaree cronică, osteoporoza, diabet zaharat, guta)
- Medicamente: topiromat, acetazolamidă
- Istoric familial sau personal de litiază
- Dieta hiperproteică (de origine animală), aport important de sodiu, de alimente cu conținut bogat în oxalați sau excesiv de zahăr (sucroză și fructoză), aport insuficient de calciu, suplimentare excesivă de vitaminele C și D.
Pacientul trebuie să se adreseze medicului pentru o consultație de nutriție terapeutică. În funcție de tipul de calculi renali, planul alimentar trebuie particularizat pentru litiaza calcică, litiaza oxalică, litiaza fosfofatică, litiaza fosfo-magneziană/struvit (1%), litiaza urică, litiaza cistinică, litiaza xantică.
Recomandări generale de nutriție, indiferent de tipul de calculi
- Aport hidric optim: 33 ml/kgc, pentru a avea o diureză adecvată și a evita acumularea calciului sau acidului uric.
- Atât ceaiurile din tulpinile de cireșe, din păpădie sau cele din urzici sau rooibos cât și cafeaua pot fi folosite datorită proprietăților sale diuretice, diluând astfel substanțele care ar putea duce la formarea pietrelor la rinichi și contribuie la eliminarea celor mici. De asemenea, o diureză optimă reduce și riscul de infecții urinare, care sunt asociate cu posibilitate mai mare de a dezvolta litiaza renală.
- Sauna, exercițiile fizice intense, expunerea la căldură prelungită sunt asociate cu diminuarea producției de urină și favorizează formarea depozitelor de minerale la nivel tractului urinar și rinichi.
- Evitați sucurile (în special cele cu o cantitate crescută de fructoză), ceaiul îndulcit și sucul de grepfrut.
- Prevenirea infecțiilor urinare.
- Evitați alimentele cu conținut crescut de oxalat: ceai negru sau verde, măcriș, roșii, sfeclă, spanac, pătrunjel, țelină, nuci, cartofi dulci, portocale, căpșuni, vitamina C în exces, cacao, piper, ciocolată amăruie.
- Mâncați 3 porții de lactate pe zi, împreună cu alte alimente.
- Evitați suplimentele de calciu.
- Mâncați o cantitate moderată de proteine: 20-25% din aportul caloric total. Dietele hiperproteice vor crește excretarea calciului la nivel renal, ceea ce crește riscul formării calculilor.
- Evitați aportul crescut de sare.
- Evitați suplimentele de vitamina C în exces: peste 1000 mg vitamina C/zi poate produce oxalați în corp.
Citește mai multe despre litiaza renală: