Cercetătorii susţin că ne putem îmbunătăţi sănătatea metabolismului dacă renunţăm la 300 de calorii pe zi din dietă. Astfel, prin reducerea caloriilor într-o cantitate mică putem îmbunătăţi biomarkerii tensiunii arteriale, glicemiei şi colesterolului. Participanţii la studiu au pierdut în jur de 7 kilograme în doi ani de zile, prin reducerea consumului de calorii. Experţii în nutriţie punctează că este mult mai important să te concentrezi asupra alimentelor pe care le mănânci decât asupra caloriilor în sine.
Dacă în fiecare zi renunţi la un număr de calorii echivalent cu cel al unei felii de pizza cu brânză este suficient pentru a-ţi îmbunătăţi biomarkerii sindromului metabolic, mai exact pentru a reduce tensiunea arterială, excesul de grăsime din zona taliei sau nivelul anormal al colesterolului şi trigliceridelor, arată cercetătorii de la Universitatea Duke din Carolina de Nord. Studiul a fost condus de Dr. William Kraus, care a comparat biomarkerii unui grup care urma o dietă normală şi controlată, cu rezultatele unui grup de 143 de participanţi care au fost de acord să reducă consumul zilnic de calorii. Pe parcursul celor doi ani de studiu, indivizii din grupul care a decis să micşoreze consumul de calorii, au reuşit să slăbească aproape 7 kilograme.
Studiul condus de Dr. Kraus şi echipa sa s-a concentrat pe restricţia generală a caloriilor şi nu pe reducerea consumului anumitor micronutrienţi ca proteinele, carbohidraţii sau grăsimile.
O femeie adult ar trebui să consume între 1600 şi 2400 de calorii pe zi, în timp ce un bărbat adult ar trebui să consume între 2000 şi 3000 de calorii pe zi. Consumul de calorii diferă în funcţie de vârstă, sex, înălţine, greutate şi nivelul activităţii fizice.
Cea mai bună strategie de a mânca sănătos este de a evita mâncarea procesată, să consumi alimente bogate în nutrienţi, multe verdeţuri, alimente proaspete, nuci, seminţe şi leguminoase.
Dacă te întrebi care ar fi alimentele pe care să le eviţi pentru a reduce consumul zilnic cu 300 de calorii, iată câteva variante: