Roșiile uscate sunt minunate în salate cu brânză, dar și adăugate ca topping pe pizza, pe un platou rece ori făcute pastă, servită pe bruschete crocante. Însă aroma lor unică nu este singurul atu. Roșiile uscate au numeroase beneficii, datorită fibrelor, vitaminelor și antioxidanților din compoziție.
Acestea au o concentrație mare de licopen, un antioxidant puternic. Cercetările arată că acesta protejează pielea de efectele dăunătoare ale soarelui, dar poate reduce inclusiv riscul de cancer esofagian sau pancreatic.
Alte beneficii pentru sănătate ale roșiilor uscate la soare includ:
Susținerea sistemului imunitar
Roșiile uscate sunt pline de vitamina C, care întărește imunitatea, previne infecțiile și reduce riscul de complicații cauzate de viroze, cum ar fi pneumonia. De asemenea, vitamina C este benefică pentru persoanele foarte stresate, fumătoare sau care consumă alcool.
Combaterea constipației
O porție de 100 de grame de roșii uscate conține peste 40% din aportul zilnic recomandat de fibre alimentare. Acestea ajută la menținerea senzației de sațietate, reglează tranzitul intestinal și previn tulburări digestive precum constipația.
Bune pentru circulația sângelui
De asemenea, acestea conțin vitaminele K și B3, precum și minerale importante precum mangan, potasiu și cupru. Toate acestea mențin buna circulație a sângelui, reduc riscul de boli de inimă, înlătură oboseala, accelerează metabolismul și ajută la fixarea calciului și a fierului în organism.
Trebuie să reții însă că roșiile uscate conțin mai multe calorii și mai mult zahăr decât cele proaspete. Totodată, atenție la conținutul de sare, deoarece în supermarketuri se găsesc variante de roșii uscate tratate cu multă sare, periculoasă dacă ai o problemă cu tensiunea arterială.
Limitează-te la cel mult 100 de grame de roșii uscate consumate zilnic pentru a evita excesul de calorii, zahăr și sare.