Salata verde, proaspătă, viu colorată, crocantă, de parcă „ai muşca” o gură de aer de munte, atât de bună e! Dar nu ne limităm azi la gustul acestei plante, ci detaliem şi beneficiile nemaipomenite pe care le are asupra sănătăţii noastre. Desigur, amintim şi de părţile ei negative, care sunt, totuşi, puţine la număr.
Bogată în apă, vitamine, minerale şi fibre, salata verde ar trebui să fie de nelipsit pe mesele noastre, în fiecare zi de primăvară, dar nu numai. Acum e sezonul ei, e adevărat, şi e mult mai gustoasă, dar, din fericire, o găsim pe tot parcursul anului în magazine şi tare păcat ar fi să o ocolim. Ţineţi cont însă că salata cea mai bogată în nutrienţi este cea care nu are frunze pătate, veştejite sau fleşcăite. Aşa că fii cu băgare de seamă înainte să o pui în coşul de cumpărături!
Salata verde este adesea stropită cu pesticide, aşa că este indicat să o cumperi doar din surse bio. Astfel de pesticide pot cauza uneori reacţii alergice.
De asemenea, salata verde poate fi contaminată cu bacterii precum Salmonella sau Escherichia coli, care pot provoca tulburări digestive. Din acest motiv, este recomandat să speli foarte bine frunzele de salată sub jet de apă rece înainte să le consumi. În plus, frunzele de salată pot adăposti şi insecte – sigur nu vrei ca acestea să ajungă în salata ta!
Folosește un bol mare pe care să îl umpli cu apă rece. Ia apoi câte o frunză pe rând și scufund-o în apă până te asiguri apa ajunge la toate pliurile. Lasă apoi frunzele să plutească în bol timp de cel puțin 10 minute. Pe măsură ce se curăță, pământul sau nisipul se vor duce la fundul bolului.
După ce te-ai asigurat că fiecare frunză este curată, salata este gata pentru a fi folosită în preparate.
Citește și: 10 fructe şi legume pe care să nu le mănânci niciodată fără să le speli înainte
Salata verde este ideală în curele de slăbire deoarece are foarte puţine calorii, dar şi ca parte a unui regim alimentar sănătos. În 100 de grame de salată verde se regăsesc doar 15 calorii, motiv important să o incluzi în cura de slăbire.
De asemenea, conţine substanţe nutritive importante pentru buna funcţionare a organismului (vitamina A şi betacaroten, vitaminele K şi C, minerale precum calciu, fier, magneziu, potasiu şi zinc, dar nu numai).
Valori nutriţionale pentru 100 de grame de salată verde:
Beneficiile consumului de salată verde:
Consumul frecvent de salată verde ajută la aportul de antioxidanţi atât de necesari organismului. Mai multe studii au arătat că antioxidanţii pot juca un rol important în prevenirea unor boli precum cataracta, Parkinson, Alzheimer sau afecţiunile inimii.
De asemenea, antioxidanţii susţin sistemul imunitar şi reduc riscul de infecţii virale.
Citește și: Top fructe şi legume cu cele mai mari concentraţii de pesticide
Nivelul crescut de potasiu din salata verde ajută la echilibrarea tensiunii arteriale şi previne instalarea bolilor cardiovasculare.
În plus, vitaminele A şi C ajută la reducerea nivelului de colesterol rău din sânge şi previn formarea plăcilor de aterom pe vasele de sânge. Acidul folic, la rândul lui, reduce riscul de apariţie sau agravare a afecţiunilor cardiovasculare.
Vitamina A din salata verde poate reduce riscul de afecţiuni oculare degenerative, precum cataracta sau glaucomul. Totodată, salata verde are proprietăţi antiinflamatoare şi ajută la ameliorarea multor afecţiuni autoimune.
Compuşii din salata verde au proprietăţi relaxante şi pot induce somnul, dar fără efecte adverse, aşa cum este cazul somniferelor. De asemenea, consumul de salată verde poate ţine sub control stările anxioase şi alte tulburări de natură psihică, inclusiv depresia.
Datorită fierului, magneziului şi potasiului pe care le conţine, sprijină procesul de metabolizare a alimentelor şi contribuie astfel la scăderea în greutate. Mineralele din salată ajută, de asemenea, la menţinerea echilibrului electrolitic şi favorizează eliminarea toxinelor din organism.