SCADE tensiunea fără medicamente! Ce regim e indicat pentru tensiune mare

Află în ce constă dieta care ajută la normalizarea tensiunii arteriale, ce alimente sunt permise și interzise. SCADE tensiunea fără medicamente!
  • Publicat:

Dacă inima ți-o ia la trap, atunci fuga la medic! S-ar putea să ai nevoie de regim pentru tensiune mare, plus alte medicamente pe care medicul le consideră necesare.

În niciun caz nu ignora simptomele hipertensiunii arteriale – dureri de cap, amețeală, palpitații, dureri în piept, înroșirea feței, dar nu numai. În lipsa unui tratament adecvat și a unui regim pentru tensiune mare, pot apărea complicații ce îți pot pune în pericol viața, cum ar fi infarctul, atacul cerebral, demența sau bolile renale.

Află mai jos în ce constă un regim pentru tensiune mare!

Tensiunea o ia în sus? Adoptă un regim pentru tensiune mare!

Urmând un regim alimentar potrivit poți ține sub control nivelul tensiunii arteriale și, în același timp, să dai jos câteva kilograme.

Un astfel de regim este dieta DASH, care se axează pe fructe și legume proaspete, fasole, nuci, semințe, cereale integrale, pește, carne de pui și lactate cu conținut scăzut de grăsime.

Zahărul, sub orice formă, carnea roșie și sarea nu sunt complet excluse din acest regim pentru tensiune mare, dar trebuie consumate cu moderație. Adică spre minimum!

Concepută inițial pentru scăderea tensiunii arteriale, dieta DASH a fost adoptată ulterior de multe persoane care aveau probleme cu greutatea. Iar obezitatea, după cum bine se știe, este un factor major de risc implicat în apariția bolilor cardiovasculare.

Acest regim „prietenos” cu inima este bogat în substanțe nutritive care reduc în mod natural tensiunea arterială – fibre, potasiu, calciu, magneziu, proteine. Și este „sărac” în grăsimi saturate, grăsimi trans, colesterol, zahăr și sodiu (sare).

Poate fi o dietă potrivită pentru toți membrii familiei, indiferent de vârstă. Pe lângă faptul că ajută la normalizarea greutății și a tensiunii arteriale, acest regim ar putea reduce semnificativ și riscul de pietre la rinichi, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Ce alimente trebuie să mănânci dacă ai tensiunea mare

Fructe și legume proaspete – sunt bogate în potasiu, un mineral esențial pentru sănătatea inimii și a vaselor de sânge. Exemple de astfel de fructe și legume sunt: merele, caisele, zmeura, pepenele roșu, perele, prunele, roșiile, avocado, anghinarea, dovleacul, sfecla roșie, broccoli, conopida, mazărea, ciupercile, cartofii dulci.

Nuci nesărate (caju, fistic, nuci, migdale) – sunt surse excelente de grăsimi nesaturate care scad în mod natural nivelul colesterolului HDL și antioxidanți care mențin sănătatea vaselor de sânge.

Lactate cu conținut redus de grăsime (iaurt grecesc, lapte, brânză cottage etc.) – conțin calciu, un mineral important atât pentru oase, dar și pentru inimă.

Fasole, linte, năut – sunt bogate în potasiu, magneziu, calciu, fibre și proteine de calitate

Semințe (dovleac, floarea-soarelui, amaranth, quinoa, chia, in etc.) – sunt de asemenea bogate în minerale și vitamine care susțin sănătatea vaselor de sânge.

Cereale integrale (orez brun, orz, ovăz, secară) – acestea scad nivelul colesterolului și, implicit, sprijină funcționarea corectă a circulației sângelui.

Pește (somon, crap, macrou etc.) – este bogat în acizi grași Omega 3 care reduc inflamațiile, inclusiv pe cele de la nivelul vaselor de sânge, îmbunătățind astfel circulația și reglând tensiunea arterială.

Carne de pui – este bogată în colagen, o proteină care asigură elasticitatea vaselor de sânge și previne rigidizarea acestora.

Câtă sare poți consuma dacă ai tensiunea mare

În acest regim pentru tensiune mare este permis consumul a maximum 1.500 mg de sare. Deci cam o linguriță rasă, nicidecum cu vârf!

Ține cont că multe alimente (în special cele procesate, inclusiv ketchup, muștar etc.) conțin deja multă sare, deci ia-le în calcul și pe acestea la numărătoare!

La fel de important e să limitezi consumul de grăsimi saturate, care cresc semnificativ riscul de boli de inimă și hipertensiune.

Astfel de grăsimi se găsesc în alimente precum mezeluri hiperprocesate, unt, lapte și smântână integrale, ulei de palmier și de cocos, carne roșie grasă, brânzeturi cu un conținut mare de grăsimi, prăjeli, produse de patiserie, popcorn, chipsuri, înghețată, dulciuri.

Așadar, de evitat sau de consumat cu maximă prudență!

Sport din belșug, alcool la minimum sau deloc!

Pentru a avea o inimă sănătoasă, mișcarea nu trebuie să lipsească nicio zi. Indiferent că mergi pe jos, că alergi, că faci curățenie prin casă, că urci patru etaje, că mergi la sala de sport ori mergi cu bicicleta, mișcarea este o componentă esențială în menținerea sănătății vaselor de sânge.

Exercițiul fizic te ajută să slăbești, să reduci valorile colesterolului, ale glicemiei și ale tensiunii arteriale. Așa că ai toate motivele să lași deoparte lenea și să ai mai multă grijă de corpul și de sănătatea ta.

Nu în ultimul rând, atenție la consumul de alcool! Dacă ai fost deja diagnosticat cu hipertensiune arterială, alcoolul trebuie exclus complet sau redus la minimum – o băutură alcoolică pe zi în cazul femeilor, două în cazul bărbaților.

Iar această băutură „se traduce” astfel: 355 ml de bere SAU 150 ml de vin SAU 45 ml de tărie. Deci e cu „sau”, nu cu „și”, adică toate la un loc!

Nu uita că și alcoolul are calorii, poate chiar mai multe decât unele alimente nesănătoase. Iar dacă mai iei și medicamente pentru hipertensiune, atunci clar nu ai „dezlegare” la alcool de niciun fel, pentru că acesta poate crește riscul de reacții adverse ale acestora sau, din contră, le poate reduce eficiența.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult