Smochinele sunt fructe dulci, consumate mai des confiate, însă în ultimii ani au început să apară în supermarketuri şi sub formă proaspătă. Pe lângă faptul că au un gust minunat, aceste fructe dispun şi de nutrienţi cu efecte benefice pentru sănătatea şi frumuseţea noastră. Studii recente arată chiar că aceste fructe ar putea ameliora simptomele anumitor afecţiuni, cum ar fi diabetul sau eczemele.
Iată câteva motive să consumaţi mai des smochine!
O smochină mare are în jur de 47 de calorii şi puteţi consuma câteva între mese, ca gustări, dar nu exageraţi cu cantităţile, mai ales dacă sunteţi la dietă.
Reţineţi că smochinele proaspete sunt de preferat în detrimentul celor uscate, deoarece au mai puţine calorii.
De exemplu, în 100 de grame de smochine uscate avem 249 de calorii, 3.3 grame de proteine, 69 de grame de carbohidraţi şi 5.6 grame de fibre.
Pe de altă parte, în 100 de grame de smochine proaspete avem 80 de calorii, 1.3 grame de proteine, 20 de grame de carbohidraţi şi 2.2 grame de fibre.
De asemenea, smochinele sunt surse bogate în calciu – mineral care previne instalarea osteoporozei (problemă care afectează cu precădere femeile) şi a problemelor dentare – şi antioxidanţi care au rolul unui scut protector împotriva acţiunii radicalilor liberi.
Studiile arată că smochinele se numără printre cele mai bune surse vegetale de vitamine şi minerale, precum: Vitamina A, C, K, B, Potasiu, Magneziu, Zinc, Cupru, Mangan, Fier.
Atât smochinele proaspete, cât şi cele uscate sunt bogate în fibre, care conferă senzaţia de saţietate, combat constipaţia, ţin sub control nivelul colesterolului şi reglează glicemia.
Nu doar fructul este benefic pentru sănătate, ci şi frunzele acestuia. Cercetările arată că substanţele prezente în frunzele de smochin pot regla nivelul zahărului din sânge.
Un studiu a arătat că ficusina, un compus extras din frunzele de smochin, poate combate rezistenţa la insulină. De asemenea, studii anterioare au demonstrat că alte substanţe din frunzele de smochin pot regla nivelul de vitamina E şi pe cel de acizi graşi din sânge.
Înainte de a consuma smochine sau de a începe un tratament natural de orice fel, consultă-te cu medicul diabetolog. Ţine minte că alimentaţia sănătoasă, medicaţia şi testarea regulată a glicemiei rămân principalele metode prin care poţi ţine sub control diabetul.
În medicina tradiţională, smochinele sunt des utilizate pentru proprietăţile lor benefice asupra afecţiunilor pielii, cum ar fi eczemele, vitiligo şi psoriazisul. Deşi nu există încă temei ştiinţific pentru a valida eficienţa acestor remedii, studii preliminare de mică amploare arată rezultate promiţătoare.
De exemplu, pe un eşantion de 25 de persoane care suferau de negi (veruci), medicii au aplicat latex, un suc lăptos colectat din rămurelele tinere de smochin. Pentru a sesiza diferenţa dintre acest remediu şi tratamentul convenţional, ei au aplicat crioterapia (îngheţarea) pe câţiva negi. Rezultatele au arătat că latexul smochinului a avut aproape acelaşi efect precum crioterapia şi nu au existat reacţii adverse, scrie healthline.com.
Smochinele crude pot fi folosite şi pentru prepararea unor măşti faciale hidratante. Nu trebuie decât să zdrobiţi cu furculiţa miezul smochinelor. Adăugaţi o linguriţă cu iaurt, pentru un plus de hidratare. Aplicaţi amestecul pe faţă, prin mişcări circulare. Lăsaţi să acţioneze 10-15 minute, apoi îndepărtaţi cu apă călduţă.
Dacă aveţi tenul foarte sensibil sau prezentaţi reacţii alergice la latex, nu folosiţi această mască!
Însă cel mai sigur mod de a beneficia de conţinutul bogat în vitamine, minerale şi antioxidanţi este să le consumaţi proaspete, mai ales că eficienţa remediilor naturale nu este pe deplin validată de studii ştiinţifice.
Extractul de smochine este un ingredient des întâlnit în şampoane, balsamuri şi măşti, deoarece se consideră că acesta întăreşte şi hidratează în acelaşi timp firul de păr, promovând regenerarea acestuia. Chiar dacă studii aprofundate pe această temă lipsesc momentan, există credinţa că unele vitamine şi minerale din smochine ar putea contribui la menţinerea sănătăţii podoabei capilare.
De exemplu, zincul şi cuprul din smochine pot reduce numărul firelor de păr căzute, accelerând în acelaşi timp refacerea foliculilor. Totuşi studiile arată că există o legătură directă între deficienţa de zinc, cupru, seleniu, magneziu, calciu, vitaminele B şi C şi căderea părului. Aşadar, consumul de smochine poate repara această deficienţă, ameliorând totodată aspectul părului.
Reacţiile alergice la smochine şi interacţiunea cu alte medicamente sunt rare, dar există şi cazuri când latexul sau polenul poate cauza reacţii adverse.
De asemenea, evitaţi să consumaţi smochine dacă urmaţi un tratament cu anticoagulante, deoarece vitamina K din fructe poate subţia excesiv sângele, favorizând apariţia anemiei şi a intoxicaţiilor la nivelul ficatului.
Mare atenţie şi la cantităţi! Consumate în cantităţi mari, smochinele pot duce la diaree.