Supa de oase a devenit extrem de populară, în special datorită beneficiilor pe care le are pentru sănătate. Iată câteva dintre ele, care sunt susținute de studii și de ce ar trebui să începi să consumi mai des acest tip de supă.
În general, acest tip de supă este foarte nutritivă. Conținutul de nutrienți depinde și de ingredientele pe care le folosești. Oasele de animale sunt bogate în calciu, magneziu, potasiu și fosfor. De asemenea, oaseme de pește sunt esențiale pentru buna funcționare a tiroidei și metabolismului. Măduva, de exemplu, conține vitamina A, vitamina K2, minerale precum zinc, fier, mangan, seleniu, bor, dar și acizi grași omega-3. Toate acestea conțin proteină de colagen, care se transformă în gelatină atunci când sunt preparate.
Oamenii de știință au descoperit că starea generală de sănătate depinde și de sănătatea tractului intestinal. Pe lângă faptul că este ușor de digerat, ajută și digerarea altor alimente. Consumul de supă este benefic pentru colita ulcerativă, boala Crohn, sindromul colonului iritabil sau boli inflamatorii intestinale.
Aminoacizii care se regăsesc în supa de oase, precum glicina și arginina, au efecte puternic antiinflamatorii. Arginina luptă împotriva inflamațiilor cronice și poate ajuta pacienții care suferă de obezitate. Inflamațiile cronice pot duce la apariția unor boli serioase precum bolile cardiovasculare, diabet, sindrom metabolic, Alzheimer, artrită și anumite tipuri de cancer.
Colagenul este principala proteină care se regăsește în oase, tendoane și ligamente. În timpul procesului de gătire, colagenul din oase și țesutul conjunctiv se divizează și se transformă într-o altă proteină numită gelatină. Gelatina conține aminoacizi importanți care susțin sănătatea articulațiilor.
Pentru că este scăzută în calorii, supa ajută la scăderea în greutate, deoarece îmbunătățește controlul apetitului și menține masa musculară.
Aminoacidul glicină, care se regăsește în supa de oase, te poate ajuta să te relaxezi. Numeroase studii arată că aceasta ajută la îmbunătățirea somnului. Mai exact, 3 grame de glicină înainte de culcare îmbunătățește semnificativ calitatea somnului în rândul indivizilor care se confruntă cu dificultatea de a adormi.