Tahini (pastă de susan): valori nutriţionale, beneficii, reţetă din doar 2 ingrediente

Cum se prepară pasta de susan (tahini) din doar 2 ingrediente, ce substanţe nutritive şi câte calorii conţine şi ce beneficii poate avea pentru organism.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Tahini (pastă de susan): valori nutriţionale, beneficii, reţetă din doar 2 ingrediente

Probabil eşti deja familiarizată cu tahini, adică pasta de susan folosită în prepararea humusului, un preparat delicios. Dar ştiai că această pastă de susan este şi foarte hrănitoare? Pe lângă vitaminele şi mineralele conţinute din belşug, tahini este şi o sursă importantă de substanţe cu rol benefic pentru sănătatea creierului.

Află mai jos care sunt valorile nutriţionale ale pastei de susan, beneficiile acesteia şi o reţetă super simplă pe care trebuie să o încerci acasă, pentru că în comerţ e destul de scumpă!

Cum să faci acasă pastă de susan (tahini)

Sigur că poţi cumpăra direct din magazin un borcan de tahini, dar îţi recomandăm ca varianta bio şi lipsită de tot felul de conservanţi inutili să o prepari acasă. Nu ai nevoie decât de 2 ingrediente:

  • O cană de seminţe de susan
  • 2 linguri de ulei de măsline

Cum se prepară: se adaugă seminţele de susan într-un blender sau robot de bucătătie, se mixează 3 minute la putere maximă, apoi se adaugă în fir subţire uleiul până se încorporează complet în compoziţie, care va avea o textură ca de cremă de ciocolată, fină şi lucioasă.

Pasta de tahini poate fi adăugată şi în alte preparate, nu doar în humus, cum ar fi în salate, ca dressing, sau într-un smoothie cu banană, lapte de cocos şi zmeură ori în bolul cu terci de ovăz.

Beneficiile pastei de susan

Datorită substanţelor nutritive mai sus menţionate, pasta de susan poate avea efecte benefice asupra organismului.

Proteinele şi fibrele, de exemplu, sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a ţine în frâu senzaţia de foame şi de a regla tranzitul intestinal, ameliorând astfel probleme precum constipaţia.

Fierul din pasta de tahini este benefic pentru prevenirea anemiei, una dintre cele mai comune afecţiuni în rândul femeilor de vârstă reproductivă.

Zincul, la rândul său, ajută la protejarea pielii, unghiilor şi a părului, iar seleniul este important pentru reglarea hormonilor tiroidieni, dar şi pentru întărirea sistemului imunitar.

Nu în ultimul rând, seminţele de susan din care se face tahini conţin două substanţe unice, sesamină şi sesamolină, despre care s-a demonstrat în studii de laborator că pot reduce nivelul de colesterol din sânge.

De asemenea, consumul regulat de tahini ar putea reduce inflamaţiile din corp şi protejează creierul şi sistemul nervos central de radicalii liberi.

Tahini: valori nutriţionale

Pasta de susan se obţine din seminţe de susan măcinate şi, opţional, ulei de măsline, fiind adăugată în mod tradiţional în reţeta de humus, fără de care preparatul nu ar avea acelaşi gust specific. Despre beneficiile humusului puteţi citi mai multe aici.

Tahini are un gust ce aduce puţin a nucă şi o consistenţă similară untului de arahide, mai lichidă dacă adaugi şi câteva linguri de ulei.

Într-o lingură de tahini (aproximativ 15 grame) se regăsesc următoarele:

  • 90 de calorii (deci atenţie la cantitate dacă eşti la dietă)
  • 3 grame de proteine
  • 3 grame de carbohidraţi
  • 8 grame de grăsimi
  • 2 grame de fibre
  • 27% din doza zilnică recomandată de cupru
  • 9% din doza zilnică recomandată de seleniu
  • 7% din doza zilnică recomandată de fier
  • 6% din doza zilnică recomandată de zinc

De asemenea, pasta de tahini mai conţine: calciu, magneziu, fosfor, vitamina B1.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult