În ultimii 50 de ani, tofu a devenit unul dintre alimentele de bază în dietele vegane și vegetariene, iar asta pentru că este un ingredient versatil, care poate fi folosit până și în smoothie-uri și deserturi, dar și datorită numeroaselor beneficii pe care le are pentru sănătate.
81 de grame de tofu conțin 14 grame de proteină, 7 grame de grăsimi, 2.3 grame de carbohirați, 1.9 grame de fibre și 11mg de sodiu, notează Departamentul de Agricultură din Statele Unite. Este o sursă excelentă de proteină, fiind alegerea de bază în dieta vegană, în special datorită conținutului complet de aminoacizi. De asemenea, tofu conține calciu, magneziu, fosfor, vitamine B și fier, dar și cupru și zinc.
Estrogeniivegetali din tofu ajută la menținerea sănătății inimii. Un studiu din 2020 publicat în jurnalul Circulation al Asociației Americane a Inimii, a examinat datele de la peste 200.000 de persoane și s-a descoperit o conexiune între consumul de tofu cel puțin o dată pe săptămână și un risc scăzut cu 18% de a suferi de boala coronariană, comparativ cu persoanele care consumau tofu mai puțin de o dată pe lună. Boabele de soia ajută în scăderea tensiunii și reducerea riscului de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral.
Tofu este cunoscut și pentru capacitatea de a scădea colesterolul LDL, dar și pentru creșterea colesterolului HDL. Mai exact, în urma studiilor s-a ajuns la concluzia că proteina din soia reduce semnificativ colesterolul LDL cu aproximativ 3-4% în rândul adulților.
Există câteva dovezi științifice care sugerează că alimentele pe bază de soia pot fi de ajutor în privința funcției cognitive. Un studiu din 2020 sugerează că o substanță produsă în tractul intestinal în urma consumului de produse de soia poate ajuta la reducerea riscului de apariție a demenței. Potrivit cercetătorilor, persoanele care produc mai mult din această substanță au un risc scăzut de apariție a Alzheimerului.
Tofu este ideal și pentru femeile aflate la menopauză. În urma unui mic studiu din 2021 s-a descoperit că în urma consumului de alimente care au la bază soia bufeurile sunt reduse cu 84%, iar asta pentru că izoflavonele din soia mimează estrogenul.