Uleiul de măsline rânced – cum îți dai seama că e stricat după culoare

  • Publicat:
Uleiul de măsline rânced – cum îți dai seama că e stricat după culoare
Cum îți dai seama că uleiul de măsline este rânced / Foto: Shutterstock

Uleiul de măsline este un aliment care e bine să nu lipsească din bucătăria noastră. Este sănătos și dă o aromă unică preparatelor. Cu toate acestea, uleiul de măsline se poate strica, devenind rânced și fiind nevoie astfel să-l aruncăm.

Există câteva metode prin care ne putem da seama dacă uleiul de măsline nu mai poate fi folosit. Iată de ce să ținem cont, pas cu pas:

1. Termenul de valabilitate – majoritatea uleiurilor de măsline devin râncede la 18 luni de la producție sau chiar la 12 luni
2. Culoarea uleiului se modifică – analizează cu atenție dacă uleiul și-a schimbat culoarea. Deseori, când acesta nu mai este bun pentru consum începe să capete o culoare de galben deschis.
3. Miroase uleiul – uleiul de măsline proaspăt are un miros plăcut, de fructe, în timp ce uleiul stricat nu prea are miros. Uneori, uleiul rânced poate mirosi a creioane colorate sau alune învechite.
4. Gustă puțin din ulei – dacă vrei să fii sigur că uleiul este cu adevărat rânced, poți încerca să-l guști, doar cu vârful limbii. Uleiul rânced va avea un gust asemănător dovleacului și va fi puțin mai amar decât cum ar trebui să fie uleiul de măsline, de obicei.

Pentru a ca uleiul de măsline să reziste cât mai mult e important să-l depozitezi corect: într-un loc întunecat, răcoros.

Tipurile de ulei de măsline

Uleiurile extra-virgine sunt considerate cele mai sănătoase deoarece acestea provin de la prima presare la rece a măslinelor, extrăgându-se în acest fel toată „vitamina”. De asemenea, aceste uleiuri nu au mai mult de 0,8% aciditate şi au un gust dulce pronunţat de lapte pasteurizat, fără gust şi miros străin.

În schimb, există pe piaţă şi ulei de măsline virgin, care are o aciditate mult mai crescută faţă de categoria mai sus amintită, şi anume de 1,4%, deci aproape dublă, pierzând astfel anumite proprietăţi cum ar fi aroma sau gustul, însă nici aceste uleiuri nu pot fi considerate mai puţin bune, deoarece nu trec prin nici un fel de proces de rafinare, astfel că nu conţin substanţe cu potenţial toxic.

Pe de altă parte, există uleiul de măsline simplu şi cel din turte de măsline, sortimente care pot fi găsite pe rafturile oricărui supermarket. Acestea însă nu sunt tocmai sănătoase pentru că trec prin diferite procedee chimice de rafinare, care le iau astfel din proprietăţile benefice. Ca să îţi faci o idee, uleiul din turte de măsline este fabricat din toate resturile care rămân la presarea uleiului superior. Aceeaşi reţetă poate fi regăsită, de exemplu, în cazul crenvurştilor, care, după cum bine se ştie, sunt făcuţi din tot felul de resturi de pieliţe, oase şi zgârciuri de origine animală şi sunt „machiaţi” cu ajutorul a numeroşi coloranţi şi conservanţi care îi fac să arate cât de cât comestibili.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult