Usturoiul crud sau gătit are numeroase beneficii, dar anumite categorii de persoane trebuie să îl evite. Cine se poate simți rău dacă mănâncă usturoi și ce efecte benefice are în cazul persoanelor care se pot bucura de acest aliment aflăm în rândurile următoare.
Așa cum probabil vă așteptați, varianta ideală de consum este usturoiul crud. Prin preparare termică, substanțele benefice din usturoi cam dispar, chiar dacă aroma este încă prezentă, deși mai subtil.
Specialiștii recomandă usturoiul crud – dacă nu faceți parte din categoria celor care trebuie să îl evite – deoarece alicina, compusul care îi conferă usturoiului gustul și mirosul specifice, nu se pierde. Dar mai important, această alicină este de fapt cea care îi conferă usturoiului și proprietățile curative.
Mai multe studii au arătat că alicina are rol important în susținerea imunității, scade inflamația din corp, reglează tensiunea arterială, colesterolul și glicemia. În cazul femeilor, consumul de usturoi crud poate grăbi vindecarea în urma infecției cu candida.
Usturoiul este benefic și în alte tipuri de infecții: parazitare, bacteriene sau virale. De asemenea, alicina din usturoiul crud are efecte benefice și asupra creierului, mai precis îmbunătățește memoria.
Nu în ultimul rând, bogăția de vitamine, minerale și compușii sulfurici din usturoiul crud ajută la detoxifierea ficatului, reducând acumularea de grăsimi în acest organ extrem de important pentru buna funcționare a întregului organism.
Din păcate, usturoiul crud este contraindicat în anumite situații. Spre exemplu, persoanele care suferă de reflux gastroesofagian trebuie să evite consumul de usturoi crud, deoarece irită tractul digestiv și provoacă arsuri puternice la stomac sau dureri în piept.
Se recomandă precauție și moderație și în cazul persoanelor care urmează tratament cu anticoagulante. Usturoiul crud consumat în exces poate crește riscul de hemoragie. Cel mai bine cereți sfatul medicului dacă luați tratament cu astfel de medicamente, pentru a evita problemele.
Atenție și la suplimentele cu usturoi! Deși pot fi eficiente, în cazul celor cu sensibilitate la alicină sau care urmează diverse tratamente se recomandă sfatul medicului înainte de a le lua.
Chiar dacă este sănătos, nu exagerați cu usturoiul crud! Recomandarea specialiștilor este să consumăm 1-2 căței de usturoi crud pe zi, nu mai mult. În caz contrar, riscăm arsuri, gaze intestinale în exces, greață, vărsături, diaree, amețeală și transpirație abundentă.
Grijă mare și la proveniența usturoiului! Cel din China este „faimos” pentru diversele substanțe nocive pe care le conține. Încercați, pe cât posibil, să consumați usturoi crescut organic, pentru a profita din plin de beneficiile lui.
Surse:
Liangliang Zou, Rui Zhang, Hao Gao, Jia Xiao, George L. Tipoe, Garlic and Liver Diseases, Academic Press, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803951-9.00028-8
Morales-González JA, Madrigal-Bujaidar E, Sánchez-Gutiérrez M, Izquierdo-Vega JA, Valadez-Vega MDC, Álvarez-González I, Morales-González Á, Madrigal-Santillán E. „Garlic (Allium sativum L.): A Brief Review of Its Antigenotoxic Effects”. Foods. 2019 Aug 13;8(8):343. doi: 10.3390/foods8080343
Sripanidkulchai B. „Benefits of aged garlic extract on Alzheimer’s disease: Possible mechanisms of action”. Exp Ther Med. 2020 Feb;19(2):1560-1564. doi: 10.3892/etm.2019.8390
Shabani E, Sayemiri K, Mohammadpour M. „The effect of garlic on lipid profile and glucose parameters in diabetic patients: A systematic review and meta-analysis”. Prim Care Diabetes. 2019 Feb;13(1):28-42. doi: 10.1016/j.pcd.2018.07.007
Ried K. „Garlic Lowers Blood Pressure in Hypertensive Individuals, Regulates Serum Cholesterol, and Stimulates Immunity”, An Updated Meta-analysis and Review. J Nutr. 2016 Feb;146(2):389S-396S. doi: 10.3945/jn.114.202192
Borlinghaus J, Albrecht F, Gruhlke MC, Nwachukwu ID, Slusarenko AJ. „Allicin: chemistry and biological properties”. Molecules. 2014 Aug 19;19(8):12591-618. doi: 10.3390/molecules190812591