Pentru persoanele care se confruntă cu artrita este esențial să găsești un echilibru între alimentație și viața de zi cu zi astfel încât să fie mai sănătoasă și mai confortabilă. Așa cum bine știm, micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, iar în cazul persoanelor care suferă de artrită, acesta are un impact semnificativ. Pentru un mic dejun pentru artrită întotdeauna trebuie să optezi pentru preparate antiinflamatorii cu care să-ți începi ziua.
Cele mai bune alegeri în acest sens sunt ovăzul, semințele de chia, nucile și fructele de pădure.
În osteoartrită, inflamațiile joacă un rol important în degenerarea cartilajelor și prezența durerii, așadar o dietă bogată în alimente antiinflamatorii poate minimiza efectele artritei. Ovăzul este un antiinflamator pentru că el conține proteine, în timp ce fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți și polifenoli.
Aceste alimente încetinesc progresul artritei. De asemenea, nucile conțin și ele acizi grași omega-3, care la rândul lor vin la pachet cu beneficii antiinflamatorii. Să nu uităm de semințele de chia care servesc și ele ca sursă excelentă de omega-3.
Dacă vrei un plus e gust și savoare poți adăuga și puțin ghimbir. Este încă un ingredient cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și analgezice. O altă variantă ar fi mierea sau siropul de arțat.
Cât despre băuturi, mulți dintre noi tindem să ne începem dimineața cu o ceașcă de cafea, dar în cazul pacienților care suferă de artrită, ceaiul verde este opțiunea ideală. Conține antioxidanți care reduc inflamațiile și scad deteriorarea articulară.