Cât timp se fierb ouăle – iată o întrebare al cărei răspuns depinde de dorința ta. Vrei un ou fiert moale sau unul tare?
De multe ori ne trezim cu ochii lipiți de somn și aruncăm două ouă într-un ibric, fără să acordăm atenție timpului de fierbere. Nu e de mirare că rezultatul constă, de multe ori, în niște ouă fierte fie excesiv, până gălbenușul lor capătă o nuanță verzuie, fie aproape crude, pentru că nu avem răbdare să le lăsăm destul timp la fiert.
Citește și: Cum se vopsesc ouăle de Paști. Natural, fără vopsea chimică! Trucuri geniale de pus în practică
Astăzi îți spunem cât timp se fierb ouăle pentru a fi moi sau tari, dar îți oferim și câteva trucuri pentru a scăpa mai ușor de coaja lor!
Înainte să afli cât timp se fierb ouăle pentru a fi moi sau tari, ține cont de aceste reguli importante:
Citește și: 3 metode prin care îți dai seama că ouăle sunt stricate sau vechi, fără să le spargi
Timpul de fierbere a ouălor depinde de textura pe care o dorești: vrei un gălbenuș lichid, unul moale sau unul tare?
De asemenea, trebuie reținut că timpul de fierbere se scurge din momentul în care apa începe să fiarbă, potrivit cookinglight.com. Așadar, cronometrează timpul de fierbere când apa începe să fiarbă, nu când pui ouăle în apă!
Citește și: De ce nu trebuie ținute ouăle pe ușa frigiderului. Mulți facem greșeala asta
Vezi mai jos cât timp se fierb ouăle în funcție de cum îți place gălbenușul:
Ouăle fierte rezistă în frigider până la o săptămână, însă cele descojite trebuie mâncate în aceeași zi.
La temperatura camerei, potrivit CDC, ouăle fierte sunt comestibile numai 2 ore. Deci nu mânca seara un ou fiert lăsat pe masă dimineața, altfel riști să te alegi cu o toxiinfecție!
Vezi mai jos cum poți descoji rapid ouăle fierte.