Cea mai bună mâncare de dovlecei. Nu are deloc carne, dar te satură și are un gust divin!

  • Publicat:
Cea mai bună mâncare de dovlecei. Nu are deloc carne, dar te satură și are un gust divin!
Foto: Shutterstock

Secretul pentru a prepara cea mai bună mâncare de dovlecei? Ingredientele proaspete, ideal cumpărate din piață. Măcar o dată pe săptămână, merită să te aprovizionezi cu legume, fructe și verdețuri din piețele care acum abundă în aceste trufandale gustoase.

Dacă nu mai știi ce să gătești ieftin și rapid, în maximum 30 de minute, îți oferim astăzi o rețetă foarte ușoară de mâncare de dovlecei de post. Este foarte ușor de preparat și prietenoasă cu silueta, pentru că are foarte puține calorii (cel mult 200 la o porție generoasă). Inclusiv copiii o vor adora, datorită gustului dulceag al dovlecelului. O altă idee de preparat pe gustul micuților este sote-ul de morcovi cu unt și pătrunjel proaspăt – vezi aici rețeta simplă. 

Această tocăniță sau mâncare de dovlecei poate fi servită ca atare sau ca garnitură pentru pulpe de pui la cuptor ori piept la grătar. De asemenea, poate fi o alternativă sănătoasă la sandvișurile pline de calorii pe care le mănânci la serviciu. Pentru că nu este uleioasă, tocănița de dovlecei poate fi mâncată și rece.

Citește și: Cea mai bună zacuscă de dovlecei. Rețeta fără exces de ulei

Mâncare de dovlecei de post: ingrediente

Pentru 4 porții de mâncare de dovlecei ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 4 dovlecei sau zucchini (cu tot cu coajă)
  • 2 cartofi (opțional)
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 tulpină de țelină sau o bucată mică de rădăcină de țelină tăiată cubulețe
  • 1 ceapă albă
  • 1 vânătă (opțional)
  • 1 conservă de 400 grame roșii cuburi
  • 1 lingură de pastă de tomate concentrată
  • 1 lingură de ulei
  • 5 căței de usturoi
  • 300 ml apă
  • câteva frunze de busuioc proaspăt sau pătrunjel/mărar proaspăt, după preferințe
  • sare, piper, oregano uscat, pudră de chili – după gust

Citește și: Cum să faci chiftele de post cu dovlecei și cartofi, la cuptor. Rețetă simplă, dietetică

Rețetă de tocăniță de dovlecei: mod de preparare

Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a găti cea mai bună mâncare de dovlecei:

  • Pune uleiul la încins, pe foc mediu, într-un wok sau tigaie adâncă.
  • Adaugă ceapa tocată mărunt, tulpinile de țelină și ardeiul gras tocate cubulețe.
  • Sotează 6-8 minute, până se înmoaie legumele.
  • Adaugă în compoziție usturoiul tăiat cubulețe, oregano, chili și mai lasă pe foc aproximativ 1 minut.
  • Toarnă peste legumele din tigaie 1 lingură de paste de tomate. Amestecă bine și lasă 1 minut.
  • Adaugă cartofii, dovleceii și vinetele (opțional) tăiate cubulețe, apoi conserva de roșii și apa. Amestecă bine, apoi acoperă tigaia cu capac.
  • Redu focul la minimum și lasă mâncarea la gătit, acoperită cu capac, aproximativ 15-20 de minute sau până când se înmoaie cartofii.
  • Înainte să oprești focul, potrivește mâncarea de sare și piper și adaugă în tigaie busuiocul sau alte verdețuri, la alegere, tocate mărunt.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult