Delicioasele gogonele murate sunt nelipsite din cămara gospodinelor care știu că nu există altă garnitură mai potrivită pentru preparatele savuroase din sezonul rece. Ne lasă deja gura apă după o tochitură moldovenească sau un gulaș de vită cu cartofi…
Dar ca să-ți iasă cele mai bune gogonele murate, trebuie să ții cont de câteva trucuri. Spre exemplu, rădăcina de hrean adăugată în borcanele cu murături ajută la menținerea fermității acestora. Și condimentele folosite sunt foarte importante!
Iată mai jos secretele celor mai bune gogonele la borcan pentru iarnă!
Se pune apa într-o oală, la fiert, împreună cu sarea. Se lasă 3-4 minute să clocotească, apoi se oprește focul și se lasă deoparte la răcit 3-4 minute.
Pune pe fundul borcanelor (sterilizate în prealabil) fâșiile de hrean, apoi gogonelele (intră cam 5-6 în fiecare borcan, în funcție de cât de mari sunt), morcovii rondele, țelina cubulețe, frunzele de țelină, cățeii de usturoi și frunzele de dafin.
La final presară în fiecare borcan semințe de muștar, mărar și boabe de piper.
Toarnă cu grijă apă fierbinte sărată în fiecare borcan, până acoperă complet ingredientele, apoi pune și capacele.
Borcanele cu gogonele se mai lasă într-un recipient mare cu apă fiartă pentru aproximativ 15 minute.
Șterge bine borcanele cu o cârpă curată și așază-le pe un raft din cămară sau altă încăpere răcoroasă, ferită de razele soarelui.
Gogonelele se vor mura în aproximativ 4 săptămâni. După ce desfaci borcanul cu gogonele, acesta se depozitează la frigider.
Senior Editor, [email protected]
A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023.
Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională.
Colaborări: Viața ...