Cum să pui dovlecei murați pentru iarnă. Au un gust senzațional, neapărat trebuie să încerci rețeta!

  • Publicat:
Cum să pui dovlecei murați pentru iarnă. Au un gust senzațional, neapărat trebuie să încerci rețeta!
Foto: profimediaimages.ro

Ai pus până acum dovlecei murați pentru iarnă? Dacă nu, e vremea să o faci, pentru că sunt delicioși și se potrivesc multor preparate. Îi poți alătura, de exemplu, cărnurilor mai grase, cum ar fi porcul sau mielul, dar și fructelor de mare. Dovleceii murați dau o notă de prospețime extraordinară și echilibrează aromele, făcând din mesele obișnuite un adevărat festin.

Iată cât de ușor poți face acasă dovlecei murați pentru iarnă!

Citește și: Cele mai bune gogonele murate îți ies dacă urmezi această rețetă!

Ingrediente pentru dovlecei murați

Pentru această rețetă poți folosi dovlecei românești (cei cu coaja verde deschis), dar și zucchini (cei cu coaja verde închis) sau varietăți de alte culori (galbeni, portocalii etc.). Dacă îi combini vei avea o explozie de culoare la borcan!

Un ingredient esențial pentru dovleceii murați este ceapa, care le dă o aromă deosebită. Poți folosi orice fel de ceapă: albă, galbenă, roșie. Însă cel mai bine se potrivește șalota sau ceapa franțuzească – aceasta are o formă alungită și un gust special, descris ca un amestec între ceapă și usturoi.

Cât privește condimentele, poți folosi cât mai multe, după cum vei vedea în lista de ingrediente. Iar mărarul uscat întregește acest amestec de ingrediente care vor da un gust special dovleceilor murați.

Citește și: Pepene murat pentru iarnă. Cum prepari saramura și ce condimente sunt obligatorii

Iată care sunt ingredientele pentru a face acasă dovlecei murați:

  • 1 kg dovlecei/zucchini
  • 5-6 cepe franțuzești sau 2-3 cepe albe/roșii
  • 4 linguri de sare neiodată
  • 1 litru de oțet
  • 250-300 grame zahăr
  • 2 lingurițe de boabe de muștar
  • 2 lingurițe de semințe de țelină
  • 2 lingurițe de turmeric
  • 1 linguriță fulgi de chili sau 2-3 ardei iuți tăiați rondele
  • opțional – mărar uscat

Citește și: Secretul celor mai gustoși gogoșari în oțet, fără fierbere. INGREDIENTUL care îi menține crocanți

Dovlecei murați în oțet pentru iarnă
Foto: envato

Rețetă dovlecei murați pentru iarnă

Vezi mai jos care sunt pașii ce trebuie urmați pentru a face dovlecei murați:

  1. Spală bine dovleceii, apoi feliază-i subțire.
  2. Pune feliile de dovlecel într-un castron mare în care ai adăugat apă rece (cât să îi acopere) și puțină sare. Amestecă ușor și lasă-i în apa sărată aproximativ 1 oră.
  3. Pune oțetul, sarea, zahărul, boabele de muștar, semințele de țelină, turmericul și ardeiul iute (sau chili) într-o oală și adu la fierbere, apoi trage deoparte vasul și lasă lichidul să se răcească puțin.
  4. Scoate dovleceii din apa sărată, cu ajutorul unei spumiere, într-un castron separat, și tamponează-i ușor cu un prosop de hârtie.
  5. Pune feliile de dovlecel și ceapa tăiată peștișori sau tocată mărunt (după preferințe) în borcane sterilizate anterior (2 borcane de 500 ml, aproximativ).
  6. Toarnă amestecul de oțet și condimente în borcane și acoperă cu capace.
  7. Agită ușor borcanele ca să se amestece bine toate ingredientele.
  8. Depozitează borcanele la frigider sau într-un loc răcoros. Dovleceii sunt perfect murați abia după 3-4 săptămâni.

Citește și: Cea mai bună zacuscă de dovlecei. Rețeta fără exces de ulei

Sursă rețetă: bbcgoodfood

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: