Cele mai bune recipiente pentru păstrarea conservelor făcute în casă sunt borcanele de sticlă. Acestea sunt ideale pentru dulceață, gem, peltea sau zacuscă. Iată cum să sterilizezi acasă borcanele prin baie de abur, cu ajutorul mașinii de spălat vase sau la cuptor.
Fiecare borcan trebuie să aibă capacul potrivit, pentru a împiedica pătrunderea aerului şi alterarea conservelor.
Borcanele şi capacele trebuie spălate şi sterilizate în baie de abur, timp de 80 de minute.
Fierberea borcanelor poate fi făcută şi în maşina de spălat vase, setată pe un program care foloseşte apă cât mai fierbinte.
Asiguraţi-vă că nu există urme de detergent şi soluţie în maşina de spălat vase.
Borcanele se bagă în cuptorul încins câteva minute, pentru a se usca, apoi se umplu cu compoziţia fierbinte.
Se pune capacul, apoi se răstoarnă borcanele cu gura în jos.
Se lasă la răcit peste noapte, acoperite cu o pătură groasă, pentru o răcire lentă.
A doua zi, se mai pot steriliza odată, fie în baie de abur, fie în cuptor, la foc mic, timp de 1 oră.
Pentru murături, este mai bine să folosiţi celofanul, în loc de capac.
Soluţia de oţet poate coroda capacele metalice, modificând gustul murăturilor şi favorizând apariţia mucegaiului.