Este foarte simplu să faci acasă aluat de vafe belgiene, crocante la exterior și foarte fragede și pufoase la interior. Le poți mânca simple, doar puțin pudrate cu zahăr, sau cu diverse toppinguri: sirop de arțar, frișcă și fructe de pădure, cremă de ciocolată, unt de arahide, miere, banane sau, de ce nu, cu pastă de avocado.
Rețeta de aluat de vafe belgiene pe care ți-o dezvăluim mai jos este ușor diferită de cea pentru vafe subțiri. Se folosesc albușuri pentru a face aluatul aerat și pufos. Iar ingredientul secret care le dă crocănțimea de la suprafață este amidonul de porumb.
Într-un castron mare, pune făina, amidonul de porumb, bicarbonatul, zahărul și sarea și amestecă bine.
Într-un alt castron, bate albușurile cu un tel sau mixer până se formează o spumă tare.
Adaugă în castronul cu ingrediente uscate gălbenușurile, untul topit, laptele și extractul de vanilie sau zahărul vanilat și amestecă bine cu un tel sau, și mai bine, cu un mixer.
Încorporează în compoziție albușurile spumă, cu ajutorul unei spatule. Aluatul va fi moale și ușor elastic, dar nu trebuie să curgă! Datorită untului din compoziție, acesta nu va fi deloc lipicios.
Se lasă aluatul în castron, acoperit cu folie alimentară, la temperatura camerei, pentru 60 de minute sau până când își dublează volumul.
Se scoate aluatul din castron și se pune pe masa de lucru. Se întinde ușor cu mâinile și se porționează grosier cu un cuțit, în bucăți egale. Acestea se formează apoi, cu palma, ca și cum ai modela chiftele. Se lasă guguloaiele de aluat pe masa de lucru, acoperite cu folie alimentară, timp de 15 minute.
Pornește aparatul de vafe și unge cu puțin ulei suprafața. Pune, pe rând, „chifteluțele” în aparat. Acestea se coc în 3-4 minute.
Vafele pot fi depozitate la frigider într-o pungă tip ziplock, unde își vor păstra prospețimea câteva zile. Dar cu siguranță vor fi mâncate mult mai repede, pentru că sunt delicioase.
Ca să le încălzești, există mai multe variante: fie la toaster, fie în cuptorul cu microunde, fie la cuptor. Poftă bună!