Cum să faci pate vegetal de casă – 9 rețete rapide. Delicios, sănătos, cu puține calorii!

Îţi propunem să renunţi la produsele din comerţ şi să încerci să faci măcar una din următoarele rețete de pate vegetal de casă!
  • Publicat:
Cum să faci pate vegetal de casă - 9 rețete rapide. Delicios, sănătos, cu puține calorii!
Foto: Shutterstock

În comerţ găseşti câteva sortimente de pate vegetal, deci de post, dar ai avut curiozitatea să te uiţi pe etichetă? Pe lângă conţinutul foarte mic de legume deshidratate şi soia, cea care înlocuieşte proteina animală, găseşti o listă interminabilă de E-uri, de la E412 (guma de guar, folosită ca agent de îngroşare) până la E621, celebrul glutamat monosodic cu efecte nocive asupra sănătății.

Dacă stai şi numeri ingredientele, constaţi că ajungi cu uşurinţă în jurul cifrei 20. Ţi se pare mult? Aşa şi este! În mod normal, un pate vegetal nu ar trebui să conţină mai mult de 10 ingrediente, asta punând la socoteală şi condimentele, printre care sarea, piperul, pătrunjelul etc.

Pentru că am intrat deja în Postul Paștelui, îţi propunem să renunţi la produsele din comerţ şi să încerci să faci măcar una din următoarele rețete de pate vegetal de casă. Sunt cu mult mai sănătoase, au ingrediente pe care le poţi controla şi, mai mult decât atât, gustul lor este mult mai bun, spre deosebire de pasta sărată şi fără pic de aromă pe care o găseşti în conservele de pe rafturile supermarketurilor.

Pate vegetal din linte şi cartofi dulci

Ingrediente:

  • 1 lingură de ulei de măsline şi încă vreo 2 pentru asezonat
  • O jumătate de ceapă tocată mărunt
  • 1 lingură de paprika, pentru gust
  • 1 cartof dulce, descojit şi tăiat cuburi
  • 140 grame de linte roşie
  • 3 fire de cimbru proaspăt (fără tulpină, doar frunzele, tocate mărunt)
  • 500 ml de supă stock de legume
  • 1 lingură de oţet din vin roşu
  • Sare şi piper, după gust

Mod de preparare:

  1. Încălzeşte o lingură de ulei de măsline într-o tigaie, adaugă ceapa tocată fin şi las-o pe foc până se înmoaie şi capătă o nuanţă aurie. Adaugă lingura de paprika, amestecă şi mai lasă 2 minute pe foc.
  2. Adaugă cartofii dulci tăiaţi cuburi, lintea, cimbrul şi supa de legume.
  3. Adu la fierbere amestecul şi mai lasă pe foc 20 de minute sau până cartofii şi lintea sunt fierte.
  4. Adaugă oţetul din vin roşu, sare şi piper, după gust, apoi amestecă bine şi lasă pe foc până obţii textura dorită.
  5. Lasă la răcit pentru o oră, apoi adaugă 2 linguri de ulei de măsline, încă o linguriţă de paprika şi câteva firişoare de cimbru proaspăt.
  6. Serveşte pateul pe felii de pitta, crackerşi sau pe jumătăţi de ardei gras.

Pate vegetal cu ciuperci şi caju

Ingrediente:

  • 250 grame de ciuperci brune feliate
  • 50 grame de caju
  • O ceapă
  • 2 linguri de ulei de cocos
  • 1 jumătate de legătură de pătrunjel proaspăt tocat mărunt
  • Sare şi piper, după gust

Mod de preparare:

  1. Pune cajuul în cuptorul preîncălzit, într-o tavă acoperită cu foaie de copt, timp de 10 minute, la o temperatură de 180 de grade Celsius.
  2. Toacă mărunt ceapa.
  3. Pune uleiul de cocos la încălzit într-o tigaie şi adaugă ceapa. Las-o pe foc până devine translucidă.
  4. Adaugă ciupercile feliate, amestecă şi lasă-le pe foc până se rumenesc frumos pe ambele părţi (nu le aglomera în tigaie, altfel se vor fierbe în propriul suc).
  5. Scoate nucile caju coapte şi pune-le într-un blender. Mixează până se macină uniform şi mărunt.
  6. Adaugă restul ingredientelor: amestecul de ceapă cu ciuperci, pătrunjelul tocat, sare şi piper, după gust, apoi amestecă până obţii o pastă cremoasă şi fină.

Pate vegetal de casă cu nuci şi rozmarin

Ingrediente:

  • 2 căni de nuci, lăsate la hidratat în apă timp de 1-2 ore
  • 2 linguri de ulei de măsline presat la rece
  • 1 lingură de pudră de drojdie nutritivă
  • 2 linguri de suc de lămâie sau de oţet din cidru de mere
  • 2 linguriţe de rozmarin proaspăt
  • O jumătate de legătură de pătrunjel, sau după gust
  • 2 linguriţe de cimbru proaspăt
  • Un praf de sare de mare, sau după gust
  • 1 lingură de sos de soia
  • 2-4 linguri de apă sau supă stock de legume

Mod de preparare:

  1. Se pun toate ingredientele în blender.
  2. Se procesează la viteză mare până se obţine o pastă consistentă.
  3. Poţi să mai adaugi puţină apă sau supă de legume dacă ţi se pare că pasta este prea groasă.
  4. Lasă să se „odihnească” 20 de minute, pentru ca gusturile să se întrepătrundă.

Pate vegetal cu măsline şi capere

Ingrediente:

  • 150 grame măsline negre fără sâmburi
  • 2 linguri de capere
  • 2 linguri de tahini (pastă de susan)
  • 2 linguri de zeamă de lămâie
  • 1 lingură de cimbru uscat
  • 1 căţel de usturoi
  • O jumătate de ardei gras

Mod de preparare:

  1. Pune toate ingredientele într-un blender.
  2. Mixează până obţii o pastă omogenă, fină şi cremoasă.

Pate vegetal de casă cu năut şi usturoi

Ingrediente:

  • 3 căţei de usturoi copt
  • 60 grame de nuci
  • 120 grame năut prefiert
  • 1 lingură de zeamă de lămâie
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • Sare şi piper negru, după gust

Mod de preparare:

  1. Pune usturoiul copt şi nucile în blender şi mixează.
  2. Adaugă în blender năutul, zeama de lămâie şi uleiul de măsline, apoi mixează din nou până obţii o pastă cremoasă.
  3. Asezonează cu sare şi piper.

Pate vegetal cu avocado, fasole şi tahini

Ingrediente:

  • 250 grame fasole roşie prefiartă
  • 3 avocado
  • 4 linguri de tahini
  • Zeama de la o lămâie
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • Sare şi piper, după gust

Mod de preparare:

  1. Clăteşte boabele de fasole prefiartă în apă rece şi scurge-le bine.
  2. Într-un bol mare, pasează bine fasolea cu o furculiţă.
  3. Scoate pulpa de avocado cu o lingură şi adaug-o în fasolea pasată. Amestecă bine, apoi adaugă 4 linguri de tahini, zeama de lămâie, sarea şi uleiul de măsline.
  4. Amestecă bine până la omogenizare.
  5. Poţi să sari peste aceste etape adăugând toate ingredientele într-un blender. Mixezi câteva secunde şi, gata, pateul vegetal aromat poate fi servit!

Pate vegetal de casă cu ardei copt şi migdale

Ingrediente:

  • 3 linguri de ulei de măsline
  • O mână de migdale crude
  • O ceapă
  • 2 căţei de usturoi
  • 150 grame de ciuperci feliate
  • Câteva frunze de kale
  • 1 linguriţă de oregano
  • 1 linguriţă de cimbru
  • Sare şi piper, după gust
  • 2 linguri de vin alb
  • 2 ardei copţi, fără pieliţă
  • Zeama de la o lămâie

Mod de preparare:

  1. Coace migdalele în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, timp de 5 minute sau până capătă o nuanţă brună.
  2. Încălzeşte uleiul de măsline într-o tigaie, adaugă ceapa tocată mărunt şi ciupercile şi găteşte timp de 7-10 minute, până ciupercile sunt moi şi frumos rumenite.
  3. Adaugă în tigaie usturoiul tăiat feliuţe, frunzele de kale tocate şi condimentele, apoi lasă pe foc 3 minute sau până frunzele de kale capătă o nuanţă de verde deschis şi încep să se înmoaie. Nu uita să amesteci bine în tot acest timp!
  4. Adaugă în tigaie vinul alb şi deglasează „arsurile”. Nu vrei să iroseşti nimic!
  5. Adaugă migdalele, amestecul din tigaie, ardeiul gras copt, sare şi piper, zeama de lămâie şi 3 linguri de ulei de măsline într-un blender. Mixează până obţii consistenţa dorită. Poţi să mai adaugi puţin ulei de măsline pentru ca pasta să fie fină şi cremoasă.

Pate vegetal cu cartof, ceapă caramelizată şi turmeric

Ingrediente:

  • 2 cepe tocate mărunt
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 linguriţă de turmeric
  • Un cartof alb curăţat de coajă, tăiat cuburi
  • Un cartof dulce curăţat de coajă, tăiat cuburi
  • 1 căţel de usturoi
  • 40 grame seminţe de dovleac
  • 40 grame seminţe de floarea-soarelui
  • 1 linguriţă de pudră de drojdie nutritivă
  • 25 grame de mălai
  • Zeama de la o lămâie
  • 1 linguriţă de muştar Dijon
  • Sare şi piper, după gust

Mod de preparare:

  1. Preîncălzeşte cuptorul la 180 de grade.
  2. Unge o tavă de 10 x 25 cm cu puţin ulei de măsline şi acoper-o cu hârtie de copt.
  3. Într-o tigaie, încinge uleiul, adaugă ceapa şi turmericul, sarea şi piperul şi lasă pe foc până se înmoaie ceapa. Amestecă tot timpul, să nu se ardă ceapa. Lasă apoi la răcit.
  4. Pune cartofii cuburi într-un blender, adaugă amestecul de ceapă şi turmeric, apoi mixează până obţii o pastă cremoasă.
  5. Întinde uniform pasta obţinută în tava de cuptor.
  6. Coace timp de 45 de minute sau până capătă o crustă maronie.
  7. Pune amestecul într-un vas, amestecă bine şi acoperă cu un capac.

Pate vegetal de casă cu soia şi ciuperci

Ingrediente:

  • 250 grame de ciuperci feliate
  • Câteva ciuperci porcini uscate
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 căţel de usturoi tocat mărunt
  • 1 cană de boabe de soia fierte
  • 1 lingură de zeamă de lămâie
  • 1 linguriţă de sos de soia
  • Sare şi piper, după gust

Mod de preparare:

  1. Pune ciupercile porcini la hidratat, în apă, timp de 30 min-1 oră (nu arunca apa!), apoi toacă-le mărunt.
  2. Încălzeşte ulei de măsline într-o tigaie, la foc mic, adaugă usturoiul tocat, lasă 1 minut pe foc, apoi adaugă ciupercile feliate, ciupercile porcini tocate şi sare. Lasă la foc mediu şi sotează până ciupercile se înmoaie bine.
  3. Adaugă în tigaie apa în care ai lăsat la hidratat ciupercile şi lasă pe foc până se evaporă tot lichidul.
  4. Pune într-un blender amestecul din tigaie, boabele de soia fierte, sosul de soia, zeama de lămâie şi 1 lingură de ulei de măsline şi mixează până obţii o pastă fină.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”