Cozonac cu nucă

Cozonacul este un desert tradiţional românesc ce nu lipseşte de pe mesele îmbelşugate de sărbători. Descoperă reţeta perfectă pentru un cozonac pufos, aromat şi delicios!
  • Publicat:
Cozonac cu nucă


Cozonacul este un desert tradiţional românesc ce nu lipseşte de pe mesele îmbelşugate de sărbători.

Descoperă reţeta perfectă pentru un cozonac pufos, aromat şi delicios! 


Ingrediente pentru 10 cozonaci cu nucă:

– 3.5 kg făină albă (tip 550)

– 1 lingură sare

– 200 g zahăr

– 1 l lapte călduţ

– 4 gălbenuşuri + 4 ouă întregi

– 150 g unt (sau margarină)

– 200 ml ulei

– 2 esenţe rom

– coajă rasă de la 2 lămâi mari

Maia

– 175 g drojdie proaspătă

– 100 g zahăr

– 1/2 l lapte călduţ

Umplutură

– 1.5 kg nucă măcinată

– coajă rasă de la 1 lămâie (sau scorţişoară)

– 1 lingură cu vârf cacao

– 550 g zahăr

– stafide înmuiate peste noapte în apa călduţă cu rom (opţional)

Pentru uns

– câteva linguri de ulei (pentru uns tăvile)

– 3 ouă

– 1 lingură cu vârf smântâna

Preparare:

Este important ca în casă să fie cald. Toate ingredientele să fie la temperatura camerei, exceptând laptele care trebuie să fie călduţ, dar nu fierbinte. Se amestecă toate ingredientele pentru maia până se dizolvă drojdia. Se pune făină într-un lighean mare şi se face gaură la mijloc. Se toarnă în acea gaură maia. Se lasă cam 30 de minute, până când drojdia se activează, veţi vedea că maiaua devine spumoasă.

Se adaugă laptele, zahăr, sărea (pe margine, nu direct peste maia) şi se începe frământatul aluatului până devine destul de omogen. Se adaugă apoi ouăle bătute şi iar se frământă până când ouăle sunt încorporate de tot. Adăugăm untul (sau margarină) şi iar frământăm până nu se mai vede untul. La final adăugăm uleiul, coaja de lămâie şi esenţa de rom şi frământăm cam 30 de minute, până când aluatul nu mai e lipicios deloc şi fundul şi marginile vasului în care frământaţi e curat. Se acoperă vasul cu un prosop curat şi se lasă la loc călduţ, la crescut, pentru 2 ore. Aluatul trebuie să se tripleze în volum.

Pe masa de lucru dată cu făină se împarte aluatul în 10 bucăţi egale. Fiecare bucată se frământă uşor, doar cât să-i daţi formă rotundă, ca de chiflă. Se aşează bucăţile obţinute pe un prosop mare curat Se acoperă cu alt prosop şi se lasă la crescut 30 de minute. Amestecăm ingredientele pentru umplutură. Gustaţi umplutura şi dacă vreţi mai dulce, mai puteţi adăuga zahăr. 5 tăvi mai late şi cu pereţi mai înalţi (dacă faceţi mai puţini cozonaci folosiţi tăvi de chec, vor fi mai aspectuoşi) se ung bine cu ulei, inclusiv pe margini.

Luăm fiecare bucată de aluat şi o întindem foaie subţire de un deget. Punem pe foaie umplutura, cât luăm cu amândoi pumnii. Întindem umplutura uniform peste aluat. Rulăm aluatul, uşor ca să nu iasă umplutura. Aşezam cozonacii în tavă, la distanţă unii de alţii. Acoperim cozonacii cu prosoape din bumbac şi lăsăm iar la crescut pentru 1 oră. În acest timp încingem cuptorul la 180 grade C. Ungem cozonacii cu ouăle bătute cu smântâna.

Puteţi să-i ungeţi cu mâna, nu e nevoie de o pensulă. Dăm la cuptor pentru 1 oră, până când sunt rumeni deasupra.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult