Cine nu este îndrăgostit de gustul selectei dulcețe de cireșe amare? Probabil doar cine nu a gustat. Și nu mă refer la cele din comerț, ci la dulceața de cireșe amare de casă, perfectă lângă un pahar de apă rece de fântână, pe post de desert sau de medicament. Ei bine, toată copilăria mea și viața de apoi stă sub semnul dulce-amărui al acestei dulcețe, preparată magistral de bunica mea Natalia. Și anii în care gust dulceața de cireșe amare de la bunica știu că sunt unii buni. Foarte buni. I-am aflat secretele.
Deși în copilărie participam activ la facerea dulceței de cireșe amare nu înțelegeam pe atunci cât de complex este procesul de preparare. Ajunsă ca printr-o minune după 19 ani la bunica mea în sezonul cireșelor amare, am făcut de la zero dulceața. Mai bine zis, am fost asistentul bunicii Natalii. Nu bănuiam cât de meticulos este procesul dulceții de cireșe amare. Dacă aveți posibilitatea să culegeți cireșele amare direct din copac cu atât mai bine. Pentru că sunt mici și fragile este de preferat să le culegeți cu codițe și să le depozitați cu grijă pentru a nu le strivi. Nu spălați decât scurt. ”Prea multă apă le dăunează” a explicat bunica Natalia.
Culegeți cireșele amare cu codițe pentru a le păstra forma intactă
Aveți nevoie de cireșe amare, la 6 căni de apă cu cireșe amare fără sâmburi – un kilogram de zahăr alb, lămâie organică sau cu coaja nestropită. Respectați cu strictețe instrucțiunile pentru un rezultat ca la carte.
Dulceața de cireșe amare reunește generații și chiar și strănepoții bunicii Natalia participă
Ingrediente:
6 căni de cireșe amare fără sâmburi
1 kg de zahăr alb
1 lămâie bio
Mod de preparare:
Bunica Natalia prepară acest tip de dulceață de aproximativ 60 de ani. A făcut de fiecare dată când cireșul ei amar a dat roade. Așadar, după ce ați spălat cireșele amare rapid în apă rece și ați înlăturat apa este timpul să scoateți sâmburii.
Sâmburii de cireșe amare se scot cu vârful unei scobitori
Aceștia se scot cu ajutorul unei scorbitoare în modul următor: cireașa se presează ușor cu ajutorul buricelor degetelor și ușor cu vârful scobitorii se scoate sâmburele. Bunica Natalia atrage atenția: ”Cireșa trebuie să rămână cât mai întreagă, aproape să nu se observe pe unde ai scos sâmburele”. Totul se măsoară cu aceeași cană. Atenție să nu cadă și sâmburii de cireșe printre fructe. Pentru că te poți pierde în procesul migălos al curățării de sâmburi și poți uita câte cireșe ai pus, bunica Natalia explică: ”Pentru fiecare cană de fructe, pune undeva pe masă un sâmbure, ca să ții socoteala”. Cireșele se presară cu zahăr și se lasă peste noapte.
Scoateți spuma cu atenție atunci când dulceața dă în clocot
Pentru a fierbe dulceața aveți nevoie de o crațită (oală) cu fund mai gros, pe care atenție, o folosiți doar la dulcețuri sau gemuri. Când dulceața este aproape gata, bunica Natalia o transferă într-o altă cratiță mai joasă.
Bunica Natalia iubește florile și copiii
La foc mediu, se fierbe dulceața de cireșe amare, amestecându-se cât mai des cu o lingură de lemn specială doar pentru dulceață (pentru a nu împrumuta alte gusturi). Spuma se elimină într-o farfurie. Atenție, acum ies la suprafață și eventualii sâmburi care au rămas. Dacă vreți să gustați din dulceață nu puneți din nou lingura cu care ați gustat în dulceață pentru că bacteriile din salivă vor afecta compoziția dulceței și acesta se poate zaharisi.
Când dulceața este aproape gata, tăiați o lămâie în felii cu tot cu coajă (din acest considerent este perfect ca lămâia să fie nestropită). Stingeți focul și lăsați să se răcească. Când s-a răcit complet, dulceața se mută într-o altă cratiță mai lată tot specială pentru dulceață și se mai dă într-un clocot. Feliile de lămâie se lasă in interior.
Feliile de lămâie dau un gust special dulceței de cireșe amare
Luați o linguriță de sirop de dulceață de cireșe amare și lasați să se răcească. Puneți pe buricul degetului când s-a răcit și obervați dacă are textura de miere sau curge imediat. Dacă nu se închegată suficient mai trebuie scăzută.
Bunica Natalia pune dulceața rece în borcanele sterilizate
După ce dulceața este legată, le lasă la răcit. Deasupra crațiței se pune un tifon curat, ușor umed. ”Astfel, nu se va zaharisi” explică bunica Natalia. Când dulceața este complet rece, se pune în borcane noi care au fost spălate în apă fierbinte și perfect uscate. Se sigilează tot cu capace noi. Borcanele cu dulceață se pun într-o tava de cuptor cu puțină apă și un prosop și se lasă cam 30 minute la foc mediu. Se stinge cuptorul și se lasă la răcit. Veți observa că la început capacele se umflă și apoi se retrag usor. Borcanele cu dulceață de cireșe amare se depozitează la loc întunecos și uscat sau în frigider.
Dulceața de cireșe amare a bunicii Natalia e savurată și în România, dar și Germania și Italia
Fotografii: Mădălina Drăgoi