Secretul clătitelor pufoase și fragede care nu se întăresc. Ce trebuie să pui în aluat obligatoriu

Află care este ingredientul-minune pentru clătite fine, pufoase şi fragede!
  • Publicat:
Secretul clătitelor pufoase și fragede care nu se întăresc. Ce trebuie să pui în aluat obligatoriu
Foto: Shutterstock

Am încercat de-a lungul timpului numeroase reţete de clătite, dar de fiecare dată apărea o problemă: fie nu erau suficient de subţiri, fie aveau prea multe găuri prin care se scurgea dulceața, fie se lipeau de tigaie sau nu erau destul de elastice. Am decis să mai fac o încercare şi să adaug în aluat un ingredient secret, pe care o să vi-l dezvălui mai jos, dar şi câteva trucuri pe care le-am aflat trăgând cu ochiul la gospodinele mai experimentate.

Din ingredientele de mai jos am obţinut circa 20 de clătite fine și fragede, rumenite uniform şi foarte aspectuoase. Vă invit să descoperiţi cea mai bună reţetă de clătite!

Smântâna în aluat face clătitele pufoase și fine

  • 6 ouă
  • 300 ml lapte rece
  • 300 ml apă minerală carbogazoasă (folosiţi apă abia desfăcută şi suplimentaţi dacă vi se pare că aluatul este prea gros la final)
  • 300 g făină albă
  • 100 g unt topit lăsat puțin la răcit (untul previne lipirea clătitelor de tigaie)
  • 3 plicuri de zahăr vanilinat
  • 3 linguri de zahăr tos
  • Un praf de sare
  • O lingură de smântână (24% grăsime) – ingredientul secret care face clătitele fine şi pufoase
Foto: Shutterstock

Cum se face aluatul de clătite

  1. Se bat ouăle bine, se adaugă laptele, apa minerală, zahărul, zahărul vanilinat, sarea şi untul topit călduţ.
  2. Se amestecă bine, apoi se adaugă făina cernută şi se amestecă bine compoziţia cu un tel, pentru a nu se forma cocoloaşe.
  3. La final se adaugă smântâna şi se amestecă din nou bine.
  4. Pentru că am folosit unt în aluat, am uns tigaia cu puţin unt rămas doar la prima clătită. Următoarele nu au nevoie de grăsime, iar asta veţi simţi când întoarceţi clătita pe cealaltă parte, pentru că nu se lipeşte deloc.
  5. Se încinge bine tigaia, apoi se lasă focul mic şi se adaugă câte un polonic de aluat. Se întinde bine pe suprafaţa întregii tigăi şi se lasă până când marginile clătitei se rumenesc. Se întoarce pe cealaltă parte şi se mai lasă pe foc circa 1 minut. Asta-i tot!

La final am obţinut cele mai delicioase clătite, aromate, fine, fragede, elastice, compacte, care nu au lăsat deloc compoziţia să se scurgă. Le puteţi umple cu cremă de ciocolată şi felii de banană, cu diverse gemuri sau cu brânză sărată (dar în acest caz nu adăugaţi zahăr în compoziţie).

Foto: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult