Chiar dacă nu mi se par la fel de grozavi ca „sfințișorii” moldovenești din aluat, bine însiropați și cu multă nucă și miere, acești mucenici fierți muntenești pot fi luați în calcul atunci când nu vrei să pierzi vremea cu frământatul și coptul. Și sunt o variantă mult mai „cinstită” de desert când ți-e poftă de ceva dulce, dar parcă nu ai vrea să mănânci napolitanele de post pline de ingrediente dubioase din comerț.
Iată cât de rapid se prepară acești mucenici muntenești fierți, cu tot felul de arome care inundă casa și vestesc venirea primăverii!
Se pune apa la fiert cu praful de sare, zahărul tos (sau îndulcitorul), zahărul vanilat, zahărul cu rom și scorțișoara.
Când apa dă în clocot, se pun mucenicii și se lasă la fiert 10-12 minute. Se stinge focul, se adaugă esența de rom, nuca și coaja de lămâie. Se amestecă ușor și se acoperă vasul cu un capac.
Se lasă la răcit aproximativ 2 ore, timp în care mucenicii se înmoaie bine de tot și aromele se întrepătrund.
Se servesc la temperatura camerei, dar mie îmi plac și mai mult după ce îi las o vreme la frigider. Delicios!