Prăjitura Valurile Dunării – pandișpan pufos în 2 culori, cu cremă de vanilie, vișine și glazură de ciocolată neagră

  • Publicat:
Prăjitura Valurile Dunării - pandișpan pufos în 2 culori, cu cremă de vanilie, vișine și glazură de ciocolată neagră
Prăjitura Valurile Dunării - pandișpan pufos cu cremă de vanilie, vișine și glazură de ciocolată neagră. Foto: envato

Prăjitura Valurile Dunării sau Donauwellen este de origine germană, dar are „trecere” și la români în ultimii ani. Combinația de pandișpan pufos cu cremă de vanilie, vișine acrișoare strecurate prin el și glazura generoasă de ciocolată amăruie este pur și simplu irezistibilă.

Nu este o rețetă tocmai ușoară, dar vă oferim în cele ce urmează toți pașii care trebuie urmați pentru a obține prăjitura perfectă pentru o masă festivă.

În rețeta originală, crema constă într-un amestec de unt, lapte și praf de budincă la plic, dar noi am ales să înlocuim aceste ingrediente și să facem o cremă de vanilie similară celei folosite la umplerea eclerelor, la care am adăugat unt.

Prăjitura Valurile Dunării: ingrediente

Pentru blat:

  • 5 ouă
  • 50 grame zahăr (se amestecă cu albușurile)
  • 150 grame zahăr (se amestecă cu gălbenușurile)
  • 250 grame făină
  • 125 ml ulei de floarea-soarelui
  • 2 lingurițe de praf de copt
  • 125 ml apă
  • 2 linguri de cacao
  • 2 linguri de lapte
  • 350 grame vișine proaspete sau congelate, fără sâmburi, bine scurse de apă

Citește și: Rețetă Prăjitura Albinița cu miere și cremă de griș – un desert tradițional românesc

Pentru crema de vanilie:

  • 300 mililitri lapte
  • 3 gălbenușuri
  • 1 linguriță de extract sau esență de vanilie
  • 80 grame zahăr tos
  • 1 lingură de făină
  • 40 grame amidon alimentar din porumb
  • 100 grame unt

Citește și: Rețetă simplă de cremșnit cu cremă de vanilie

Pentru glazura de ciocolată:

Citește și: Cea mai simplă rețetă de ruladă cu cremă de ciocolată

Foto: envato

Rețetă Prăjitura Valurile Dunării: mod de preparare

Pregătirea blatului:

  1. Se bat albușurile cu 50 grame zahăr până obții o spumă albă care nu curge. Într-un alt castron, se amestecă gălbenușurile cu 150 de grame de zahăr și uleiul (125 ml).
  2. Într-un castron separat se amestecă făina cu praful de copt.
  3. Peste castronul cu gălbenușuri se toarnă treptat amestecul de făină cu praf de copt și câte puțină apă. Se mixează până la omogenizare (compoziția e ușor cremoasă).
  4. Peste aceasta se toarnă albușurile bătute cu zahăr. Se amestecă bine cu o spatulă pentru a se omogeniza toate ingredientele.
  5. Toarnă jumătate din aluatul obținut într-un alt castron. Adaugă în acesta pudra de cacao și cele 2 linguri de lapte și amestecă cu un tel. Acum ai două aluaturi: cel închis la culoare (cu cacao) și cel simplu.
  6. Toarnă prima dată aluatul deschis la culoare într-o tavă antiaderentă înaltă, tapetată cu hârtie de copt. Apoi toarnă aluatul cu cacao peste cel normal și întinde-l uniform cu o spatulă.
  7. Pune vișine peste aluatul din tavă. Nu este nevoie să le dai prin făină, pentru că acestea trebuie să se scufunde în aluat, nu să rămână la suprafață.
  8. Tava cu aluat se dă la cuptorul preîncălzit în prealabil, la 180 de grade Celsius, pentru 35-40 de minute sau până trece testul cu scobitoarea (se înfige o scobitoare în aluat – acesta e copt dacă nu rămâne pe scobitoare).
  9. Blatul se lasă la răcit complet înainte să se adauge crema de vanilie.

Citește și: Cum să faci dulce de leche sau dulceață de lapte. Rețeta cu un singur ingredient!

Crema de vanilie cu unt:

  1. Încălzește laptele într-o oală de inox de 1 litru, până ajunge aproape de punctul de fierbere. Într-un bol metalic separat, amestecă bine gălbenușurile, zahărul, făina și amidonul de porumb.
  2. Când laptele e aproape fiert, toarnă jumătate de cantitate peste amestecul cu ou și amestecă bine cu un tel ca să eviți formarea cocoloașelor.
  3. Adaugă acest amestec de lapte cu ou peste laptele rămas în oală, cu focul la minimum. Amestecă bine timp de 1-2 minute, până obții o cremă onctuoasă.
  4. Ia oala de pe foc și adaugă extractul sau esența de vanilie – amestecă bine și lasă crema să se răcească bine la frigider (e de preferat să o acoperi cu o folie, ca să nu se formeze o crustă la suprafață).
  5. După ce se răcește crema, adaugă în ea untul și mixează.

Citește și: Rețetă Tort Diplomat cu fructe și pișcoturi de șampanie

Glazura de ciocolată:

  1. Se pune pe foc o oală mică umplută pe sfert cu apă.
  2. Așază deasupra acesteia un castron de inox în care adaugi smântâna și ciocolata.
  3. Prepară la baie de aburi, până se topește complet ciocolata și obții glazura de ciocolată.

Citește și: Tiramisu fără ouă – rețeta simplă, gata în 10 minute

Asamblarea prăjiturii:

  1. Peste blat se toarnă crema de vanilie cu unt răcită și se lasă la frigider încă 30 de minute.
  2. Se scoate de la frigider și se adaugă jumătate din cantitatea de glazură de ciocolată, se întinde uniform cu o spatulă și se dă prăjitura din nou la frigider pentru cel puțin o oră.
  3. Se adaugă restul de glazură de ciocolată și se creează „valurile” cu ajutorul unei furculițe. Pur și simplu treci cu dinții furculiței în zigzag pe deasupra glazurii.
  4. Lasă prăjitura la frigider pentru încă 30 de minute ca să se întărească și al doilea strat de glazură.
  5. Se recomandă folosirea unui cuțit cu lama fierbinte când se taie prăjitura, ca să nu crape glazura de ciocolată întărită.

Citește și: Rulouri cu scorțișoară, un desert perfect pentru cafeaua de dimineață. Cum se prepară „melcișorii” aromați

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: