Prăjitura Valurile Dunării sau Donauwellen este de origine germană, dar are „trecere” și la români în ultimii ani. Combinația de pandișpan pufos cu cremă de vanilie, vișine acrișoare strecurate prin el și glazura generoasă de ciocolată amăruie este pur și simplu irezistibilă.
Nu este o rețetă tocmai ușoară, dar vă oferim în cele ce urmează toți pașii care trebuie urmați pentru a obține prăjitura perfectă pentru o masă festivă.
Rețetă Prăjitura Valurile Dunării: mod de preparare
Pregătirea blatului:
Se bat albușurile cu 50 grame zahăr până obții o spumă albă care nu curge. Într-un alt castron, se amestecă gălbenușurile cu 150 de grame de zahăr și uleiul (125 ml).
Într-un castron separat se amestecă făina cu praful de copt.
Peste castronul cu gălbenușuri se toarnă treptat amestecul de făină cu praf de copt și câte puțină apă. Se mixează până la omogenizare (compoziția e ușor cremoasă).
Peste aceasta se toarnă albușurile bătute cu zahăr. Se amestecă bine cu o spatulă pentru a se omogeniza toate ingredientele.
Toarnă jumătate din aluatul obținut într-un alt castron. Adaugă în acesta pudra de cacao și cele 2 linguri de lapte și amestecă cu un tel. Acum ai două aluaturi: cel închis la culoare (cu cacao) și cel simplu.
Toarnă prima dată aluatul deschis la culoare într-o tavă antiaderentă înaltă, tapetată cu hârtie de copt. Apoi toarnă aluatul cu cacao peste cel normal și întinde-l uniform cu o spatulă.
Pune vișine peste aluatul din tavă. Nu este nevoie să le dai prin făină, pentru că acestea trebuie să se scufunde în aluat, nu să rămână la suprafață.
Tava cu aluat se dă la cuptorul preîncălzit în prealabil, la 180 de grade Celsius, pentru 35-40 de minute sau până trece testul cu scobitoarea (se înfige o scobitoare în aluat – acesta e copt dacă nu rămâne pe scobitoare).
Blatul se lasă la răcit complet înainte să se adauge crema de vanilie.
Încălzește laptele într-o oală de inox de 1 litru, până ajunge aproape de punctul de fierbere. Într-un bol metalic separat, amestecă bine gălbenușurile, zahărul, făina și amidonul de porumb.
Când laptele e aproape fiert, toarnă jumătate de cantitate peste amestecul cu ou și amestecă bine cu un tel ca să eviți formarea cocoloașelor.
Adaugă acest amestec de lapte cu ou peste laptele rămas în oală, cu focul la minimum. Amestecă bine timp de 1-2 minute, până obții o cremă onctuoasă.
Ia oala de pe foc și adaugă extractul sau esența de vanilie – amestecă bine și lasă crema să se răcească bine la frigider (e de preferat să o acoperi cu o folie, ca să nu se formeze o crustă la suprafață).
După ce se răcește crema, adaugă în ea untul și mixează.
Peste blat se toarnă crema de vanilie cu unt răcită și se lasă la frigider încă 30 de minute.
Se scoate de la frigider și se adaugă jumătate din cantitatea de glazură de ciocolată, se întinde uniform cu o spatulă și se dă prăjitura din nou la frigider pentru cel puțin o oră.
Se adaugă restul de glazură de ciocolată și se creează „valurile” cu ajutorul unei furculițe. Pur și simplu treci cu dinții furculiței în zigzag pe deasupra glazurii.
Lasă prăjitura la frigider pentru încă 30 de minute ca să se întărească și al doilea strat de glazură.
Se recomandă folosirea unui cuțit cu lama fierbinte când se taie prăjitura, ca să nu crape glazura de ciocolată întărită.
Senior Editor, [email protected]
A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023.
Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională.
Colaborări: Viața ...