Tort Diplomat cu fructe și pișcoturi de șampanie – desertul tradițional care aduce noroc în Noul An

  • Publicat:
Tort Diplomat cu fructe și pișcoturi de șampanie - desertul tradițional care aduce noroc în Noul An
Foto: Shutterstock

Dacă vrei să începi cu bine Noul An, pe masa festivă la cumpăna dintre ani trebuie să ai tort Diplomat cu fructe din belșug și pișcoturi de șampanie.

Se spune că acest desert a fost inventat pentru un diplomat rus, mare amator de dulciuri. Cert este că în secolul al 19-lea, deliciosul tort Diplomat cucerise deja Rusia, Franța și Imperiul Austro-Ungar. Nutriționistul Mihaela Bilic spune că acesta este un desert „nevinovat” pe care îl putem savura în noaptea dintre ani fără grija caloriilor. Desigur, cu măsură. Iată rețeta!

Ingrediente pentru tort Diplomat

  • 400 grame pișcoturi de șampanie
  • 2 pliculețe de gelatină pudră sau granule
  • 5 gălbenușuri
  • 200 grame zahăr tos
  • 2 linguri de amidon de porumb
  • 1 linguriță de extract de vanilie sau 2 linguri de esență de vanilie
  • 500 mililitri lapte
  • 500 mililitri frișcă lichidă
  • fructe proaspete sau scurse din conservă, la alegere (ananas din conservă, mandarine, struguri fără sâmburi, căpșuni, kiwi, zmeură, mure, coacăze, piersici, nectarine, fructul pasiunii etc.)

Mod de preparare tort Diplomat 

Scurge sucul din conserva de ananas într-un castron și înmoaie ușor pișcoturile în el (doar cât să le umezești). Dacă folosești doar fructe proaspete, poți umezi pișcoturile într-un sirop cu zahăr (500 ml apă + 2 linguri de zahăr, se lasă să dea în clocot).

Așază pișcoturile în forma de tort aleasă (poate fi rotundă, dar și pătrată sau dreptunghiulară), pe pereții laterali, dar și la bază. Rupe câteva pișcoturi dacă este nevoie să umpli spațiile goale rămase.

Fructele se taie cubulețe sau se lasă întregi, dacă sunt mai mici (cum e cazul coacăzelor, zmeurei, murelor etc.).

Cum se prepară crema

Cele 5 gălbenușuri se pun într-o cratiță, peste care se adaugă zahărul, amidonul de porumb și extractul sau esența de vanilie. Amestecă bine cu un tel până se omogenizează compoziția și capătă o textură catifelată.

Adaugă treptat laptele și continuă să amesteci. Pune cratița pe foc și lasă aproximativ 10 minute, până compoziția atinge punctul de fierbere. Mai lasă pe foc 1-2 minute, până crema se îngroașă, apoi trage deoparte cratița și lasă la răcit 10 minute.

Între timp, hidratează gelatina în apă rece timp de 10 minute sau conform instrucțiunilor de pe pachet. După aceea, adaugă gelatina închegată în crema călduță și amestecă bine ca să se omogenizeze.

Transferă crema într-un castron încăpător și acoperă cu o folie alimentară, ca să previi formarea unei cruste neplăcute la suprafață. Lasă la temperatura camerei aproximativ 1 oră.

Bate frișca până se întărește. Pune deoparte câteva linguri de frișcă pentru decor. Restul de frișcă adaug-o în compoziția cremei care s-a răcit, treptat, și amestecă ușor. Adaugă în această cremă aerată fructele care îți plac – lasă câteva și pentru decor.

Toarnă această cremă cu fructe în tava cu pișcoturi și decorează cu frișca și fructele rămase. Tortul Diplomat se lasă la frigider peste noapte.

Foto: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult