Durează doar 20 de minute să prepari delicioasa fasole bătută, frecată, făcăluită! Cremoasă și usturoiată atât cât trebuie, această pastă de fasole poate fi servită cu boia dulce sau iute ori cu ceapă caramelizată pe deasupra.
O poți întinde pe felii de pâine integrală, pe lipii sau pe jumătăți de ardei gras, dar poate fi mâncată și simplă, direct cu furculița. Este sățioasă datorită fibrelor și proteinelor conținute, așa că poate fi o opțiune și dacă ești la dietă.
Află mai jos cum să prepari rapid fasole bătută.
Fasolea se scurge de apa din conservă și se clătește sub jet de apă rece. Se pune fasolea într-o oală și se acoperă cu apă. Se adaugă foile de dafin și se lasă pe foc până atinge punctul de fierbere, plus alte 4-5 minute, ca să se înmoaie bine boabele și să fie mai ușor de pasat.
Dacă nu vrei să pui ceapă caramelizată peste fasolea bătută, poți sări peste acest pas:
Taie ceapa solzișori subțiri și călește-o la foc mic, într-o tigaie cu puțin ulei, timp de câteva minute. Atenție să nu se ardă, altfel va căpăta gust amar!
Când se înmoaie bine ceapa și devine sticloasă, adaugă concentratul de roșii, zahărul (ca să taie aciditatea), sare, piper și puțină boia, plus o ceașcă din apa în care fierbe fasolea. Lasă pe foc încă 4-5 minute și trage deoparte.
Când fasolea s-a înmuiat, strecoar-o de apa în care a fiert, dar mai păstrează puțin din lichid (s-ar putea să ai nevoie de el ca să mai subțiezi pasta).
Pune boabele de fasole într-un castron și adaugă usturoiul dat prin presă. Pasează cu un blender vertical până obții consistența dorită. Mai poți adăuga puțină apă caldă în care a fiert fasolea dacă ți se pare că pasta nu este destul de cremoasă.
La final, potrivește de sare și piper și toarnă pe deasupra ceapa caramelizată în sos de roșii.
Dacă nu îți face bine la stomac ceapa prăjită, presară peste fasolea bătută puțină boia dulce sau iute, după preferințe, taie câteva rondele de castraveți la oțet și 2-3 fire de pătrunjel proaspăt. Un deliciu – poftă bună!