Ce poți să faci într-o zi de weekend pentru a satisface pofta de dulce? Sigur, poți mânca un fruct, dar știm prea bine că nu e de ajuns… În schimb, poți încerca această rețetă de gogoși poloneze sau paczki, pufoase, fragede și umplute cu gem delicios de zmeură sau, de ce nu, cu cremă de ciocolată. Nu exagerați cu ele, pentru că au destul de multe calorii!
Secretul acestor gogoși poloneze este aluatul, care trebuie să stea câteva ore la dospit pentru a obține frăgezime și „pufoșenie”. Plus laptele călduț din compoziție.
Le poți servi simple, decorate cu puțin zahăr pudră, umplute cu diverse gemuri sau creme ori glazurate.
Vezi mai jos rețeta ușoară de gogoși poloneze cu care nu ai cum să dai greș!
Amestecă într-un castron următoarele ingrediente: ouăle, untul, laptele, zahărul, pliculețele de zahăr vanilat, drojdia și un praf de sare.
Pune făina în vasul unui mixer și toarnă compoziția cu ou și lapte. Frământă bine cu mâinile sau cu ajutorul dispozitivului de mixat.
Aluatul e gata când e moale și nu se lipește de pereții vasului sau de degete.
Pudrează masa de lucru cu puțină făină și frământă ușor aluatul, apoi pune-l într-un castron în care ai dat câteva pufuri de ulei.
Toarnă câteva picături de ulei și peste aluat ca să nu se usuce, apoi acoperă vasul cu folie de plastic sau un prosop curat și lasă-l la cald câteva ore, timp în care aluatul își va dubla volumul.
Întinde aluatul cu un sucitor cât să aibă puțin peste 0,5 centimetri grosime. Taie forma de gogoși cu gura unui pahar rotund, mai mic sau mai mare, în funcție de cum vrei să fie gogoșile.
Pune aluatul în formă de gogoși pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă-le încă 30 de minute la dospit, eventual deasupra cuptorului pornit, ca să-și dubleze volumul.
Umple o tigaie cu ulei de floarea-soarelui, cât să acopere gogoșile (minimum 500 ml de ulei).
Lasă uleiul să se încingă bine, apoi pune gogoșile la prăjit, câte 5-6 pe tură.
Acestea nu se lasă mult timp în ulei, pentru că se prăjesc repede. Trebuie să capete o culoare aurie pe ambele părți.
Scoate gogoșile prăjite pe un platou pe care ai pus câteva prosoape de hârtie, care absorb excesul de grăsime.
Lasă-le să se răcească, apoi umple-le cu dulceață sau cremă de ciocolată, cu ajutorul unui poș cu dui. La final, tăvălește gogoșile prin zahăr pudră.