Hrean la borcan – leacul care desfundă nasul instant! Când se pune oțetul peste hrean ca să fie mai înțepător

  • Publicat:
Hrean la borcan - leacul care desfundă nasul instant! Când se pune oțetul peste hrean ca să fie mai înțepător
Foto: Shutterstock

Cel mai bun „medicament” pentru nasul înfundat este nimeni altul decât faimosul hrean la borcan. Dar nu cel din magazine, care are în compoziție cel mult 60% hrean, ulei, zahăr și cine știe ce agenți de îngroșare.

Hrean, oțet și sare – acestea sunt cele 3 ingrediente de care ai nevoie pentru a-l prepara acasă. Îți garantăm că gustul nici nu se compară, iar beneficiile sunt mult superioare. În cel mult 20 de minute obții hrean la borcan numai bun pentru zilele reci de toamnă-iarnă, când nasul înfundat îți dă bătăi de cap. Vezi mai jos rețeta extrem de simplă și beneficiile hreanului!

Citește și: Cum „repari” mâncarea în care ai pus prea multă sare. 5 trucuri eficiente

Hreanul, remediu pentru constipație și viroze

Rădăcina de hrean conține numeroase vitamine (C, A, B1, B2) și minerale (fier, potasiu, calciu, magneziu), aspargină, uleiuri volatile. Mirosul înțepător al rădăcinii se datorează sulfurii de alil, care se regăseşte şi în usturoi sau ceapă, care prin radere dă naştere unei substanţe, mirosina, ce oferă proprietăți iritante plantei.

Hreanul este un bun remediu pentru constipație, deoarece accelerează peristaltismul intestinal. 

Mai mult, poate fi și un foarte bun diuretic, util celor care au tenul, mâinile sau picioarele umflate din cauza retenţiei de apă.

Dar cele mai importante beneficii are hreanului sunt cele care vizează imunitatea și sfera respiratorie. Hreanul are efect expectorant şi decongestionant la nivelul căilor respiratorii superioare.

În combinație cu oțetul, hreanul dizolvă mucozităţile de la nivelul sinusurilor în afecțiunile traheo-bronşice.

Nu în ultimul rând, hreanul este recomandat şi persoanelor care suferă de reumatism sau gută, deoarece are proprietăți antiinflamatorii și ameliorează durerile.

Citește și: 4 metode prin care scapi de gustul amar al vinetelor, ÎNAINTE să le gătești

Rețetă de hrean la borcan: cât oțet se pune în compoziție

Pentru a face acasă hrean la borcan, ai nevoie de cele 3 ingrediente menționate la început: hrean, oțet și sare.

Cantitățile de mai jos sunt orientative, poți face mai mult sau mai puțin, în funcție de preferințe. Totuși, e indicat să nu faci cantități mari, pentru că hreanul la borcan își pierde iuțimea în timp.

Ingrediente pentru 2 borcane mici: 

  • 200 grame rădăcină de hrean dată pe răzătoare
  • 100-150 ml de oțet din vin alb
  • 1 linguriță de sare

Citește și: Cea mai rapidă rețetă de maioneză. E gata în mai puțin de 60 de secunde!

Mod de preparare:

  • Curăță rădăcina de hrean cu un peeler, spal-o bine cu apă, apoi tamponez-o cu prosoape de hârtie.
  • Dă hreanul pe răzătoarea cu ochiuri mici sau mari, în funcție de preferințe. Ai grijă să ții geamul deschis în timpul acestei operațiuni, pentru că uleiurile volatile te vor face să lăcrimezi, așa cum se întâmplă și atunci când tai ceapa. Și nasul e „afectat” de mirosină – dar într-un sens pozitiv, adică vei simți instant cum se desfundă sinusurile!
  • O altă variantă, mai rapidă, este să pui rădăcina de hrean la blender și să mixezi câteva secunde. Compoziția va avea o textură mai cremoasă în acest caz.
  • Pune hreanul mărunțit într-un castron și adaugă sarea și oțetul. Atenție – nu pune deodată tot oțetul. Toarnă treptat în compoziție și amestecă. Aceasta nu trebuie să fie excesiv de apoasă.
  • TRUC: dacă vrei ca hreanul să fie mai înțepător, toarnă oțetul peste el abia după ce aștepți 4-5 minute. În schimb, dacă vrei ca hreanul să aibă un gust mai blând, toarnă oțetul peste el imediat după ce l-ai dat pe răzătoare.
  • Hreanul se pune în borcane sterilizate. Se împinge ușor compoziția în borcan cu coada unei linguri de lemn. Dacă ți se pare că este prea uscată compoziția la suprafață, mai poți turna 2-3 lingurițe de oțet.
  • Înfiletează capacele borcanelor și depozitează-le la frigider sau într-un loc răcoros.

Hreanul se potrivește de minune în salata de sfeclă roșie, dar și în sandvișuri, ca umplutură pentru ouăle fierte sau alături de carne la cuptor.

Sursă rețetă: whereismyspoon.co

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult