Pepene murat pentru iarnă. Cum prepari saramura și ce condimente sunt obligatorii

  • Publicat:
Pepene murat pentru iarnă. Cum prepari saramura și ce condimente sunt obligatorii
Sursa foto: Shutterstock

Rețetă de pepene murat la borcan, tăiat felii, aromat, condimentat, numai bun de savurat! Poate fi consumat la 10 zile după preparare, dar și mai târziu, în timpul iernii. Se păstrează foarte bine și își intensifică aroma pe măsură ce îl lași mai mult timp în saramură.

Află cum să faci pepene murat felii în saramură și ce condimente sunt obligatorii ca să obții gustul perfect!

Pepene murat felii, la borcan: ingrediente și mod de preparare

Pentru această rețetă ai nevoie de pepeni micuți, tineri, cu coaja cât mai subțire.

De asemenea, ai nevoie de borcane mai măricele, de 1,7 litri. Acestea trebuie să treacă prin 3 etape:

  • Spălare cu apă caldă și detergent de vase
  • Clătire temeinică
  • Sterilizare umedă în apă clocotită sau sterilizare uscată la cuptor (se pun borcanele și capacele lor, încă ușor umede, dar călduțe, nu reci, pe o tavă metalică și se lasă la cuptorul electric la 150 de grade Celsius, timp de 15 minute)

Saramura se prepară simplu, din apă, sare, zahăr și oțet, fără conservanți artificiali și alte bazaconii. Regula e următoarea: la fiecare litru de apă se pune 1 lingură cu vârf de sare neiodată (specială pentru murături), 1 lingură rasă de zahăr și 2 linguri de oțet.

pepene murat
Sursa foto: Shutterstock

Ingrediente:

  • 3-4 pepeni verzi de 1 kilogram fiecare sau 2 mai măricei
  • 4 borcane de 1,7 litri cu gura largă
  • 4 litri de apă
  • Mărar uscat
  • Câteva crenguțe de busuioc uscat
  • 1 bucată de hrean și câteva frunze de hrean
  • 1 căpățână de usturoi
  • Boabe de piper și de muștar
  • 4 linguri cu vârf de sare grunjoasă de murături, fără iod
  • 4 linguri rase de zahăr
  • 8 linguri de oțet
  • 2-3 morcovi felii sau bastonașe
  • 2-3 ardei iuți verzi și roșii lăsați întregi sau tăiați rondele groase
  • 2-3 cepe tăiate julienne
  • câteva florete de conopidă (opțional)
  • 4-5 frunze de dafin
  • 2 lingurițe de măghiran
  • Câteva frunze de țelină, vișin și viță-de-vie
  • Câteva ramuri de vișin

Preparare:

Pepenele se curăță de pământ și se spală bine, apoi se taie felii de 1,5-2 centimetri grosime.

Pe fundul borcanelor se pun frunzele de hrean, de vișin și de viță-de-vie, apoi feliile de pepene, până la buza vasului.

Se taie legumele și se adaugă și ele în borcane, printre feliile de pepene. Apoi se adaugă condimentele și la final frunzele de țelină.

Se pun la fiert 4 litri de apă într-o oală și, când lichidul atinge punctul de fierbere, se adaugă sarea, zahărul și oțetul. Se lasă să dea în 2-3 clocote, apoi se pune saramura cu un polonic în borcanele umplute cu pepene, puse pe o tavă metalică.

Se lasă borcanele acoperite cu o cârpă curată sau tifon până a doua zi. Ulterior, se scurge puțin din saramura din fiecare borcan și se pun câte două rămurele de vișin ca să preseze pepenele și să îl țină în lichid. Se acoperă borcanele cu capace și se depozitează la loc răcoros, ferit de razele soarelui.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: