Rețetă de pepene murat la borcan, tăiat felii, aromat, condimentat, numai bun de savurat! Poate fi consumat la 10 zile după preparare, dar și mai târziu, în timpul iernii. Se păstrează foarte bine și își intensifică aroma pe măsură ce îl lași mai mult timp în saramură.
Află cum să faci pepene murat felii în saramură și ce condimente sunt obligatorii ca să obții gustul perfect!
Pentru această rețetă ai nevoie de pepeni micuți, tineri, cu coaja cât mai subțire.
De asemenea, ai nevoie de borcane mai măricele, de 1,7 litri. Acestea trebuie să treacă prin 3 etape:
Saramura se prepară simplu, din apă, sare, zahăr și oțet, fără conservanți artificiali și alte bazaconii. Regula e următoarea: la fiecare litru de apă se pune 1 lingură cu vârf de sare neiodată (specială pentru murături), 1 lingură rasă de zahăr și 2 linguri de oțet.
Pepenele se curăță de pământ și se spală bine, apoi se taie felii de 1,5-2 centimetri grosime.
Pe fundul borcanelor se pun frunzele de hrean, de vișin și de viță-de-vie, apoi feliile de pepene, până la buza vasului.
Se taie legumele și se adaugă și ele în borcane, printre feliile de pepene. Apoi se adaugă condimentele și la final frunzele de țelină.
Se pun la fiert 4 litri de apă într-o oală și, când lichidul atinge punctul de fierbere, se adaugă sarea, zahărul și oțetul. Se lasă să dea în 2-3 clocote, apoi se pune saramura cu un polonic în borcanele umplute cu pepene, puse pe o tavă metalică.
Se lasă borcanele acoperite cu o cârpă curată sau tifon până a doua zi. Ulterior, se scurge puțin din saramura din fiecare borcan și se pun câte două rămurele de vișin ca să preseze pepenele și să îl țină în lichid. Se acoperă borcanele cu capace și se depozitează la loc răcoros, ferit de razele soarelui.