Ce poți să faci cu o mână de caise bine coapte, aromate de mama focului și cu un parfum amețitor? Îți spunem noi: o prăjitură răsturnată cu caise!
Acest desert „ochios” este simplu de făcut și delicios. Iar dacă nu ai caise la îndemână, poți folosi piersici, ananas, prune sau, de ce nu, portocale.
Această prăjitură răsturnată cu caise poate fi servită caldă, rece, simplă sau cu puțină frișcă ori înghețată de vanilie.
Pornește cuptorul la 175 grade Celsius.
Într-o cratiță mică, pune apa, jumătate din cantitatea de zahăr și un praf de sare. Lasă pe foc să se topească bine zahărul, până se caramelizează. Amestecă ocazional în cratiță ca să nu se lipească zahărul.
Trage cratița deoparte și adaugă 2 linguri de ulei și smântâna. Amestecă bine cu o lingură până se omogenizează compoziția.
Toarnă amestecul într-o formă de tartă sau o tavă rotundă, apoi pune pe deasupra jumătăți de caise (desigur, fără sâmburi), cu fața în jos.
Într-un castron, amestecă făina cu praful de copt și un praf de sare. Adaugă restul de zahăr și untul topit și mixează la viteză medie, timp de 3-4 minute.
Adaugă în castron ouăle și continuă să mixezi până se încorporează în compoziție.
La sfârșit toarnă treptat laptele călduț și amestecă bine.
Toarnă această compoziție peste tava rotundă cu zahăr caramelizat și jumătăți de caise. Nivelează bine cu o spatulă și dă tava la cuptor pentru 40 de minute, la o temperatură de 175 de grade Celsius.
Prăjitura este gata când capătă o crustă aurie și trece testul cu scobitoarea.
Scoate prăjitura de la cuptor și las-o să se răcească 1 minut. Folosește un cuțit pentru a separa prăjitura de marginile tăvii, apoi răstoarn-o rapid cu fundul în sus pe un platou.
Lasă prăjitura să se răcească 5-10 minute înainte să o tai felii.