Dacă ții post sau vrei pur și simplu „să-ți faci plinul” de vitamine și minerale la început de primăvară (sau ambele), îți recomandăm o rețetă grozavă de ciorbă de urzici cu orez. Acum e vremea potrivită să gătești urzici, pentru că sunt fragede și abundă în substanțe nutritive. Nu lăsa să treacă vremea acestor verzituri de care corpul tău are mare nevoie!
Această ciorbă de urzici cu orez este doldora de fier, un mineral care are un rol foarte important în organism. Te ferește de anemie, stări de oboseală și astenie, este esențial pentru celulele roșii și asigură funcționarea optimă a sistemului imunitar.
Vezi mai jos rețeta perfectă de ciorbă de urzici cu orez de post.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Spală bine urzicile și taie tulpinile groase. Opărește-le în 2 litri de apă clocotită timp de 1-2 minute (nu arunca apa!), apoi trece-le sub jet de apă rece (ca să-și păstreze culoarea verde aprins), scurge-le de apă și toacă-le grosier.
Curăță ceapa, țelina, rădăcina de pătrunjel, păstârnacul, morcovul. Toacă mărunt ceapa (sau rondele, dacă folosești ceapă verde), taie rădăcinoasele cubulețe.
Pune pe foc o oală cu 2 linguri de ulei. Adaugă ceapa și restul legumelor, plus un praf de sare. Lasă pe foc 2-3 minute, apoi toarnă apa în care ai opărit urzicile.
Adaugă legumele tăiate și lasă-le să fiarbă 30 de minute, apoi adaugă orezul clătit cu apă rece. Lasă la fiert 15 minute, apoi pune urzicile tocate, borșul fierbinte și lingura de hrean. Lasă pe foc încă 5 minute.
Dacă nu ții post: amestecă iaurtul cu oul, usturoiul pisat și o lingură de ciorbă fierbinte. Toarnă amestecul în ciorbă și lasă să mai dea câteva clocote.
La final, potrivește de sare și piper, pune în ciorbă leușteanul proaspăt tocat și stinge focul. Poftă bună!