Astăzi învățăm să facem acasă delicioasele eclere franțuzești, cu cremă fină și delicată de vanilie și o glazură de ciocolată care dă dependență. O luăm pas cu pas – de la pregătirea cojilor până la crema decadentă de vanilie și glazura lucioasă de ciocolată, fie că este albă ori neagră!
Cam o oră vă ia să faceți acest desert minunat, iar din ingredientele de mai jos obțineți 8 eclere dolofane. Grijă mare – un singur ecler are cam 350 de calorii, deci atenție la excese!
Citește și: Prăjitura Kinder Delice – rețetă de casă. Cum prepari blatul pufos, crema de lapte și glazura de ciocolată
Pune apa și untul într-o tigaie pe foc mediu, adaugă sarea și făina, apoi amestecă bine cu un tel până obții un aluat cremos. Adaugă ouăle bătute în aluat și amestecă bine până compoziția este omogenă.
Pornește cuptorul la 220 de grade Celsius și pregătește o tavă întinsă cu foaie de copt.
Umple o pungă de poș cu aluatul de eclere, atașează duza stelată de plastic sau de metal și apasă ușor pe pungă pentru a forma coaja de ecler (direct pe foaia de copt din tavă). Poți face eclere mai lunguiețe sau rotunde, în funcție de preferințe.
Lasă 1-2 centimetri spațiu între eclere. Introdu tava la cuptorul preîncălzit și lasă cojile să se coacă timp de 15-20 de minute, la 215-220 de grade Celsius, până capătă o culoare maro-aurie.
După expirarea timpului, scoate cojile de ecler din cuptor și lasă-le să se răcească înainte să le umpli cu crema de vanilie.
Citește și: Crème brûlée, desertul regal ușor de făcut acasă. Rețeta din 5 ingrediente
Încălzește laptele într-o oală de inox de 1 litru, până ajunge aproape de punctul de fierbere. Într-un bol metalic separat, amestecă bine gălbenușurile, zahărul, făina și amidonul de porumb.
Când laptele e aproape fiert, toarnă jumătate de cantitate peste amestecul cu ou și amestecă bine cu un tel ca să eviți formarea cocoloașelor.
Adaugă acest amestec de lapte cu ou peste laptele rămas în oală, cu focul la minimum. Amestecă bine timp de 1-2 minute, până obții o cremă onctuoasă. Ia oala de pe foc și adaugă extractul sau esența de vanilie – amestecă bine și lasă crema să se răcească bine (e de preferat să o acoperi cu o folie, ca să nu se formeze o crustă la suprafață).
Citește și: Rețetă Prăjitura Albinița cu miere și cremă de griș – un desert tradițional românesc
Cât timp se răcesc cojile și crema de eclere, prepară glazura delicioasă de ciocolată.
Pune smântâna pentru frișcă într-o oală mică și adu-o la punctul de fierbere, la foc mic spre mediu. Trage oala de pe foc înainte ca smântâna să dea în fiert și toarn-o peste bucățile de ciocolată dintr-un bol metalic. Amestecă bine compoziția până obții o cremă fluidă și catifelată.
Lasă ciocolata topită la temperatura camerei pentru 15 minute, amestecând o dată la 5 minute.
Citește și: Tiramisu fără ouă și fără coacere – rețeta simplă, gata în 10 minute
După ce cojile, crema și glazura s-au răcit, e timpul să asamblezi desertul. Umple o pungă poș cu crema de vanilie și atașează o duză subțire.
Introdu duza într-un capăt al cojii de ecler și apasă pe pungă pentru a insera crema (cam 2-3 lingurițe pentru fiecare ecler). Peste fiecare ecler umplut toarnă cu lingurița glazura delicioasă de ciocolată.
Poți decora cu fistic, fulgi de cocos, fructe de pădure, orice îți face plăcere și poftă!
Sursa: thespruceeats.com