Rețetă de eclere, explicată în detaliu. Cum se fac cojile, crema de vanilie și glazura de ciocolată

  • Publicat:
Rețetă de eclere, explicată în detaliu. Cum se fac cojile, crema de vanilie și glazura de ciocolată
Rețetă de eclere, explicată în detaliu. Cum se fac cojile, crema de vanilie și glazura de ciocolată. Foto: profimediaimages.ro

Astăzi învățăm să facem acasă delicioasele eclere franțuzești, cu cremă fină și delicată de vanilie și o glazură de ciocolată care dă dependență. O luăm pas cu pas – de la pregătirea cojilor până la crema decadentă de vanilie și glazura lucioasă de ciocolată, fie că este albă ori neagră!

Cam o oră vă ia să faceți acest desert minunat, iar din ingredientele de mai jos obțineți 8 eclere dolofane. Grijă mare – un singur ecler are cam 350 de calorii, deci atenție la excese!

Ingrediente pentru cojile de ecler

  • 125 grame unt
  • 250 mililitri apă
  • Un praf de sare
  • 120 grame făină
  • 4 ouă întregi

Citește și: Prăjitura Valurile Dunării – pandișpan pufos în 2 culori, cu cremă de vanilie, vișine și glazură de ciocolată neagră

Ingrediente pentru crema de vanilie

  • 300 mililitri lapte
  • 3 gălbenușuri
  • 1 linguriță de extract sau esență de vanilie
  • 60 grame zahăr tos
  • 1 lingură de făină
  • 40 grame amidon alimentar din porumb

Ingrediente pentru glazura de ciocolată

  • 100 grame ciocolată neagră sau albă (după preferințe)
  • 120 mililitri smântână pentru frișcă

Citește și: Prăjitura Kinder Delice – rețetă de casă. Cum prepari blatul pufos, crema de lapte și glazura de ciocolată

Cum se fac cojile de ecler

Pune apa și untul într-o tigaie pe foc mediu, adaugă sarea și făina, apoi amestecă bine cu un tel până obții un aluat cremos. Adaugă ouăle bătute în aluat și amestecă bine până compoziția este omogenă.

Pornește cuptorul la 220 de grade Celsius și pregătește o tavă întinsă cu foaie de copt.

Umple o pungă de poș cu aluatul de eclere, atașează duza stelată de plastic sau de metal și apasă ușor pe pungă pentru a forma coaja de ecler (direct pe foaia de copt din tavă). Poți face eclere mai lunguiețe sau rotunde, în funcție de preferințe.

Lasă 1-2 centimetri spațiu între eclere. Introdu tava la cuptorul preîncălzit și lasă cojile să se coacă timp de 15-20 de minute, la 215-220 de grade Celsius, până capătă o culoare maro-aurie.

După expirarea timpului, scoate cojile de ecler din cuptor și lasă-le să se răcească înainte să le umpli cu crema de vanilie.

Citește și: Crème brûlée, desertul regal ușor de făcut acasă. Rețeta din 5 ingrediente

Sursa foto: Shutterstock

Crema pentru eclere – cum se prepară

Încălzește laptele într-o oală de inox de 1 litru, până ajunge aproape de punctul de fierbere. Într-un bol metalic separat, amestecă bine gălbenușurile, zahărul, făina și amidonul de porumb.

Când laptele e aproape fiert, toarnă jumătate de cantitate peste amestecul cu ou și amestecă bine cu un tel ca să eviți formarea cocoloașelor.

Rețetă eclere franțuzești – cum se fac cojile de ecler, crema de vanilie și glazura de ciocolată

Adaugă acest amestec de lapte cu ou peste laptele rămas în oală, cu focul la minimum. Amestecă bine timp de 1-2 minute, până obții o cremă onctuoasă. Ia oala de pe foc și adaugă extractul sau esența de vanilie – amestecă bine și lasă crema să se răcească bine (e de preferat să o acoperi cu o folie, ca să nu se formeze o crustă la suprafață).

Citește și: Rețetă Prăjitura Albinița cu miere și cremă de griș – un desert tradițional românesc

Glazura de ciocolată pentru eclere

Cât timp se răcesc cojile și crema de eclere, prepară glazura delicioasă de ciocolată.

Pune smântâna pentru frișcă într-o oală mică și adu-o la punctul de fierbere, la foc mic spre mediu. Trage oala de pe foc înainte ca smântâna să dea în fiert și toarn-o peste bucățile de ciocolată dintr-un bol metalic. Amestecă bine compoziția până obții o cremă fluidă și catifelată.

Lasă ciocolata topită la temperatura camerei pentru 15 minute, amestecând o dată la 5 minute.

Citește și: Tiramisu fără ouă și fără coacere – rețeta simplă, gata în 10 minute

Foto: profimediaimages.ro

Asamblarea eclerelor

După ce cojile, crema și glazura s-au răcit, e timpul să asamblezi desertul. Umple o pungă poș cu crema de vanilie și atașează o duză subțire.

Introdu duza într-un capăt al cojii de ecler și apasă pe pungă pentru a insera crema (cam 2-3 lingurițe pentru fiecare ecler). Peste fiecare ecler umplut toarnă cu lingurița glazura delicioasă de ciocolată.

eclere franțuzești reteta
Foto: Shutterstock

Poți decora cu fistic, fulgi de cocos, fructe de pădure, orice îți face plăcere și poftă!

Rețetă ecre franțuzești – cum se fac cojile de ecler, crema de vanilie și glazura de ciocolată
Foto: Shutterstock

Sursa: thespruceeats.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: