Deşi mulţi ani uitată sau ţinută în umbră de către căutătorii de alimente şi plante minune, media a readus urzica pe podiumul audienţei. Pieţele s-au umplut de urizici, iar mulţi orăşeni au luat cu asalt pădurile în weekenduri în căutare de urzici. Bucătari iscusiţi pregătesc în fel şi chip în bucătării moderne antica urzică, primăvară de primăvară într-o nouă prezentare. Majoritatea reţetelor presupun opărirea urzicilor, însă ca să beneficiaţi de toate ingredientele plantei şi de o experienţă culinară inedită trebuie să le consumaţi crude, sub formă de salată de exemplu.
Primele mele amintiri legate de urzici sunt aşa – căutările de zmeură la bunici sfârşeau prin puternice ”urzicături” – ”urzicile vii” păzeau miraculoasele fructe roşii – ca în basmele lui Petre Ispirescu în imaginaţia copiilor. O dată pe an mâncăm o tocană de urzici la bunici ca să ne ”cureţe sângele”. Urzicile erau culese cu pricepere de bunica mea şi opărite cu mălai pentru a fi date la puii de curcă – se pare că ei aveau nevoie de mineralele prezente în urzici căci mâncau cu mare poftă. Noi copiii culegeam urzicile moarte (o altă specie de urzică care nu înţeapă) pentru a le da la porci. Şi bineînţeles, nelipsitul şampon de urzică cu care toţi cei care au astăzi peste 30 de ani au crescut, pardon s-au spălat pe cap.
Plecând de la aceste date şi ajungând în faţa unui bol cu salată de urzici vii proaspete este puţin halucinant. Cum adică să mănânci planta care te ”pişcă”? Ce se va întâmpla cu limba ta, cu gura ta, cu gâtul?
Frunzele de urzică emană substanţe (acid formic) care în contact cu pielea produc urticarie (inflamaţie specifică, însoţită de usturime şi prurit intens), de unde şi denumirea latinească a plantei.
Şi cu toate aceaste temeri reale de alfel, urzicile devin prietenoase dacă sunt ţinute sub un jet puternic de apă rece. Ele nu mai atacă pielea. Testat. Aşadar, consumându-le în stare crudă beneficiaţi de substanţe proteice şi glucidice, steroli, ulei volatil, acid acetic, acid formic, vitaminele A, B2, C şi K, sãruri minerale.
Urzica are şi efecte diuretice (dacă opăriţi urzici, puteţi bea licoarea rezultată). În fitoterapia tradiţionalã se considerã cã urzica are proprietãţi hemostatice, astringente, antidiareice, antiinflamatoare, cicatrizante, hipoglicemiante, antianemice şi remineralizante. Dar să revenim la urzicile noastre crude. Iată reţeta.
Salată de urzici crude, foto Mădălina Drăgoi
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se spălă sub jet de apă rece toate ingredientele în afară de urzici şi se lasă la scurs. Se taie şi se mizează într-un bol de sticlă. Urzicile se lasă câteva minute în apă rece (pentru a contracara efectul ”urzicător”). Se taie mărunt şi de mixează cu restul salatei. Poftă bună!