Cât zahăr se pune la cozonac ca să iasă numai bun de dulce. Regula simplă pe care trebuie să o ții minte

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cât zahăr se pune la cozonac ca să iasă numai bun de dulce. Regula simplă pe care trebuie să o ții minte
Foto: profimediaimages.ro

Prea mult zahăr adăugat în cozonac nu numai că îl îndulcește excesiv, dar poate duce și la un rezultat nereușit din punctul de vedere al aspectului, pentru că aluatul nu mai crește suficient. Nici extrema cealaltă – prea puțin zahăr – nu e indicată, pentru că vei obține mai degrabă pâine în loc de cozonac. Echilibrul e cheia! 

Află mai jos cât zahăr se pune în cozonac ca să iasă numai bun de dulce, pufos și aerat.

Cât zahăr se pune la cozonac

Dacă folosești făina care trebuie (neapărat tip 000 sau 480/450 special pentru patiserie/cofetărie), pui drojdie și frămânți ca la carte aluatul, e imposibil să nu-ți iasă cozonacul fraged și pufos. Cu o condiție: să ții cont și de cantitatea de zahăr din compoziție!

Prea puțini dintre noi știm că și zahărul influențează timpul de dospire, crezând, în mod eronat, că drojdia face toată treaba.

Însă trebuie reținut că excesul de zahăr inhibă dospirea. Dacă nu avem răbdare să lăsăm aluatul cât trebuie „la umflat” (de la 2-3 ore până la 10-12 ore, în funcție de cât de energic frămânți aluatul, dar și de temperatura camerei, precum și cantitatea de zahăr), cozonacul nu va ieși deloc aerat, pufos și nu se va rupe fâșii, așa cum vedem la gospodinele cu vechime.

Dacă te întrebi cât zahăr se pune în cozonac, reține această regulă simplă: 1 la 4. Altfel spus, 250 g zahăr = 1 kg făină.

Poți în schimb să reduci din cantitatea de zahăr – deși nu e tocmai indicat, pentru că nu va ieși suficient de dulce.

De asemenea, poți folosi în loc de zahăr alți îndulcitori – stevia sub formă de pudră e cea mai indicată. Există și alte variante de îndulcitori, însă majoritatea sunt sub formă lichidă și pot afecta textura aluatului, așa că e bine să-i eviți.

Zahăr alb sau brun în cozonac?

Dacă te gândești să folosești în rețeta de cozonac zahăr brun în loc de zahăr alb, ține cont de următoarele lucruri:

  • zahărul brun va schimba puțin gustul cozonacului, care va căpăta o aromă de caramel
  • culoarea miezului de cozonac va fi puțin mai închisă din cauza zahărului brun
  • melasa din zahărul brun (atenție, vorbim de zahărul brut, nu de cel brun doar „colorat”) reține mai multă umezeală și cozonacul nu va ieși foarte aerat, ci mai degrabă dens
  • zahărul brun este mai puțin dulce decât cel alb, așa că trebuie folosită o cantitate un pic mai mare pentru a obține gustul dulce dorit

Așadar, pentru un cozonac perfect, ar fi indicat să folosești zahăr alb, respectând regula de mai sus. Spor la frământat!

Vezi aici mai multe rețete pentru Paște.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: