Puțini sunt cei care refuză o salată de vinete coapte ori o zacuscă făcută după această rețetă. Dar se întâmplă uneori ca vinetele să lase un gust amar în gură, lucru nu tocmai plăcut. Ce e de făcut?
Există câteva trucuri pe care le poți pune în practică pentru a tăia amăreala vinetelor, chiar înainte să le gătești. Află care sunt acestea!
Citește și: Secretul celor mai buni ardei umpluți la cuptor. Dacă îi faci așa, se va mânca tot din farfurie!
Înainte să îți spunem care sunt metodele prin care scoți gustul amar din vinete, trebuie să afli și care este cauza.
Vinetele pot fi amare din cauza mai multor factori. Unul dintre ei este „bătrânețea”. Cu cât vinetele sunt culese mai „tinere”, cu atât vor avea un gust mai bun, mai dulceag, datorită conținutului mare de apă.
Alege întotdeauna vinete mai micuțe, ferme, cu coaja lucioasă și fără pete sau „riduri”.
De asemenea, vinetele pot fi amare din cauza semințelor – cu cât vânăta are semințe mai „bătrâne”, cu atât gustul amar va fi mai pronunțat.
Din acest motiv este de preferat să cumperi vinete din surse de încredere și care pun preț pe timpul care se scurge de la culesul acestora până la comercializare. Piețele de legume sunt varianta optimă, dar găsești acum și pe internet tot felul de ferme micuțe care îți livrează acasă legume de calitate și care își respectă angajamentul privind prospețimea.
Un alt motiv pentru care vinetele sunt amare este conținutul de antocianine (care se găsesc în coaja și pulpa vinetelor), substanțe care au și efecte benefice, dar și unele contraindicații. Spre exemplu, antocianinele din vinete au potențial anti-cancerigen, dar în cantitate mare și în cazul anumitor pacienți pot fi nocive pentru sănătate.
Din acest motiv este contraindicat consumul exagerat de vinete în cazul persoanelor cu boli autoimune, gută sau artrită.
Citește și: Pericolul din vinete – substanța din ele care dă greață, diaree și dureri de stomac
Și seceta poate fi o explicație pentru amăreala vinetelor. Dacă nu au parte de suficientă apă, fie de la natură, fie cu ajutorul irigațiilor, vinetele capătă un gust amar.
Sigur că nu poți controla toți factorii menționați mai sus, dar există câteva metode care te pot ajuta să reduci semnificativ amăreala din vinete.
Una dintre cele mai simple metode de a diminua gustul amar al vinetelor este să le descojești, mai ales dacă nu sunt foarte proaspete.
În coaja vinetelor e o concentrație mare de antocianine, substanțele care dau gustul amar, menționate mai sus.
Pentru a evita oxidarea pulpei, descojește vinetele chiar înainte să le gătești.
Citește și: Trucul simplu prin care cureți mai ușor ardeii copți de coajă
Sărarea vinetelor este cea mai frecventă metodă pentru eliminarea gustului amar. Presară cu generozitate sare pe vinetele tăiate felii, cubulețe sau fâșii, apoi lasă-le la scurs aproximativ o oră.
Înainte să le gătești, clătește-le cu apă rece ca să scapi de excesul de sare.
Acest truc este util și pentru siluetă: vinetele sărate și scurse de lichidul amar sunt mai puțin „buretoase” și vor absorbi mai puțin ulei la gătit.
Citește și: Mihaela Bilic îți spune cum să NU transformi salata de vinete într-o maioneză
Dacă nu vrei să pierzi timp cu sărarea și scurgerea vinetelor, mai e un truc la care poți apela: scoaterea semințelor.
Acestea conțin la rândul lor antocianine, care se găsesc în cantitate mare și în coaja vinetelor, mai ales în cele „bătrâne”.
Taie vinetele pe lung, apoi scoate semințele cu o linguriță sau un cuțit. Mai departe gătește-le după bunul plac, avem aici câteva rețete cu vinete care sigur te vor tenta!
Citește și: Ce se întâmplă dacă le înghiți semințele de pepene. Beneficii și contraindicații
O altă metodă de eliminare a gustului amar din vinete, mai puțin cunoscută, constă în „hidratarea” vinetelor cu lapte.
Taie vinetele cuburi sau felii și ține-le în lapte pentru aproximativ 30 de minute. Apoi scurge-le și prepară-le conform rețetei.
Pe lângă faptul că temperează gustul amar, laptele le dă vinetelor o frăgezime și cremozitate aparte, deci e un truc foarte util dacă plănuiești să faci salată de vinete fără maioneză.
Surse: thespruceeats.com, thekitchn.com, plantfoodathome.com