În sezonul lor, poți pregăti un sirop din flori de tei absolut spectaculos. Mirosul îmbătător al teiului înflorit poate fi păstrat într-o sticlă și savurat pe parcursul întregului an. Poți folosi acest sirop din flori de tei ca ingredient-surpriză în cocktailuri nonalcoolice, limonade răcoritoare sau chiar în iaurturi. În plus, poate fi un excelent topping pentru înghețată sau prăjituri reci, precum panna cotta sau cheesecake.
E de preferat să folosești pentru această rețetă flori de tei culese imediat după înflorire, bine scuturate de praf și insecte. Ai nevoie doar de 4 ingrediente pentru a face sirop din flori de tei: apă, lămâi, zahăr (sau miere) și, desigur, florile de tei.
Iată mai jos rețeta de sirop din flori de tei, dar și beneficiile teiului pentru sănătatea ta.
Pentru a prepara sirop de tei ai nevoie de următoarele ingrediente:
Pune apa și zahărul într-o oală, pe foc. Cât timp se dizolvă zahărul și ajunge amestecul la punctul de fierbere, scutură florile de tei și spală-le sub un jet de apă rece.
Dacă vrei ca siropul să fie mai vâscos, lasă mai mult timp pe foc. Dacă îți place consistența, ia oala de pe foc și adaugă florile de tei în siropul cu zahăr, plus sucul de la cele 3 lămâi și coaja de la o lămâie. Amestecă bine.
Lasă oala cu sirop de tei la temperatura camerei până se răcește, apoi introdu-o la frigider, cu un capac deasupra.
Lasă la infuzat 3-4 zile, apoi scoate florile de tei cu ajutorul unei spumiere sau strecoară lichidul printr-un tifon. Pune siropul rezultat în sticle cu capac. Păstrează-le la frigider sau într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui.
Dacă folosești miere în loc de zahăr pentru îndulcit, nu o pune în apă la fiert, pentru că își pierde proprietățile și devine chiar toxică sau cancerigenă. Adaugă mierea la 30 de minute după ce ai pus florile de tei în apa fierbinte. Lichidul trebuie să fie călduț (nu are mai mult de 40 de grade).
Află aici de ce nu e bine să pui miere în lichidele fierbinți
Florile și frunzele de tei au numeroase beneficii pentru sănătatea fizică și psihică. Ele conțin uleiuri esențiale, aminoacizi și zaharuri cu efecte neurosedative și antispastice, benefice în cazul persoanelor care se confruntă cu stres psihologic, nervozitate și insomnie.
Ceaiul din flori de tei este excelent în caz de răceală, gripă sau alte infecții respiratorii. Totodată, poate fi util și persoanelor care vor să slăbească, deoarece reglează tranzitul intestinal și are efect diuretic.
În combinație cu bicarbonatul de sodiu, ceaiul de tei folosit în gargară ameliorează durerile în gât, tusea și inflamațiile.
Ceaiul din flori de tei este benefic și persoanelor care se confruntă cu incontinența urinară sau cu pietrele la rinichi.
Infuzia din flori de tei poate ameliora totodată cearcănele, iritațiile și pielea uscată, lipsită de strălucire.