Ghimbirul, unul din cele mai frecvente condimente în mâncare

Unul dintre cele mai versatile condimente, ghimbirul poate fi folosit în aproape toate tipurile de reţete, de la sosuri, supe, feluri principale, deserturi până la băuturi.
  • Publicat:
Ghimbirul, unul din cele mai frecvente condimente în mâncare

Unul dintre cele mai versatile condimente, ghimbirul poate fi folosit în aproape toate tipurile de reţete, de la sosuri, supe, feluri principale, deserturi până la băuturi.

De unde provine ghimbirul

Cuvântul „ghimbir” provine din latinescul „zingiber officinale”, inspirat din cuvintele „singivera” din pali şi „shringavera” din sanscrita, care înseamnă „în formă de corn de cerb”. Ghimbirul este o planta erbacee din regiunile tropicale, cu rizom foarte aromat în bogat în uleiuri eterice. Partea comestibilă a plantei este rizomul, care are o formă neregulată şi noduroasă, o lungime de până la 5-6 centimetri.

Ghimbirul este originar din Asia, unde este folosit de peste 4.400 de ani drept condiment. De asemenea, acesta este folosit de peste 2.000 în medicina chineză pentru tratarea multor afecţiuni precum răceala, răul de miş¬care, reumatismul, afecţiuni ale plămânilor, ale stomacului şi ale splinei şi multe altele.

După ce ghimbirul a ajuns în Europa, în jurul anului 800 dupa Hristos, timp de secole, acesta s-a numărat printre cele mai populare condimente, ocupând locul al doilea dupa piper.

Conţinutul nutritiv

Rizomul de ghimbir este bogat în potasiu, zinc, calciu, cupru si magneziu, vitaminele B6, C si D, precum şi uleiuri esenţiale cu multiple proprietăţi benefice, acţionând ca tonic general şi înlăturând oboseala şi toxinele acumulate în organism.

Ghimbirul în gastronomie

Tocat, taiat în rondele sau beţişoare, dat prin răzătoare sau pasat, ghimbirul oferă mâncărurilor o aroma aparte, uşor înţepătoare şi un gust dulce-acrişor şi uneori amar.

Cu cât rizomul ghimbirului este mai batrân, cu atât gustul sau este mai puternic. O combinaţie extrem de gustoasă este adăugarea usturoiului şi ghimbirului în amestecurile de tip stir-fry.

Ghimbirul proaspăt poate fi fiert pentru a obţine un ceai, iar turta dulce cu ghimbir este un desert foarte apreciat în bucătăria vestică.

Indonezienii marinează carnea înainte de a o găti în paste condimentate cu ghimbir proaspăt şi ardei iuţi.

Chinezii folosesc ghimbirul prăjit sau fiert. Astfel, ei adaugă felii de ghimbir în mâncarea înăbuşită, aburul potenţând puternic aroma ghimbirului. De asemenea, chinezii adaugă ghimbir mărunţit sau dat prin răzătoare în mâncarea gătita la wok pe foc puternic, cu amestecare continuă şi rapidă.

Pentru a-i domoli iuţeala, indienii prăjesc ghimbirul alături de usturoi sau ceapă. Astfel, se obţine un mix de condimente pentru sosuri cu care asezonează mâncărurile de legume şi de carne.

Japonezii asezonează carnea de pui cu suc proaspăt de ghimbir. De asemenea, ghimbirul murat este deseori servit alături de sushi.

Ghimbirul din Fiji este faimos, întrucât conţine mai puţine fibre şi este mai bogat în oleorezină, ceea ce face ca aroma acestuia să fie unică.

Descoperă aici beneficiile pentru sănătate ale ghimbirului, cum să prepari ceaiul de ghimbir sau cum să-l consumi în mâncare.

Ghimbirul este ingredientul lunii martie de pe platforma The Secret Ingredient By Electrolux.

Urmărește CSID.ro pe Google News