Tiropita este o plăcintă cu două tipuri de brânză specifică Greciei, făcută cu sos bechamel. Este o rețetă ușor de preparat, din ingrediente simple și are un gust delicios. În plus, tiropita poate fi păstrată la frigider timp de 3-5 zile, așa că te poți bucura de gustul ei divin mai multe zile la rând.
Pentru această rețetă poți folosi foi subțiri de plăcintă din comerț sau poți face acasă aluat, dacă ai timp și îndemânare.
Vezi mai jos rețeta simplă de tiropita, desertul tipic grecesc pe care îl vei adora!
Pasul 1: Prepară sosul bechamel. Pune într-o cratiță untul, așteaptă să se topească, apoi adaugă făina și amestecă bine cu un tel, timp de 2-3 minute. Adaugă laptele, nucșoara și sarea și continuă să amesteci pentru încă 5 minute. Lasă deoparte cratița să se răcească sosul bechamel.
Pasul 2: Prepară umplutura de plăcintă. Într-un castron încăpător, amestecă bine brânza ricotta, feta și sosul bechamel răcit. Apoi adaugă ouăle, pe rând, și amestecă bine.
Pasul 3: Unge tava de copt cu unt topit și pune jumătate din foile de plăcintă. Unge fiecare foaie cu unt topit. Între timp, pornește cuptorul la 190 de grade Celsius.
Pasul 4: Toarnă umplutura de brânză peste foile unse cu unt și nivelează cu o spatulă, apoi acoperă cu restul de foi, fiecare unsă cu unt topit.
Pasul 5: Cu un cuțit ascuțit, taie plăcinta în pătrate de dimensiunea dorită. Nu e nevoie să tai întreg stratul de plăcintă, e suficient până la jumătate, ca să fie mai ușor de porționat după ce se coace.
Pasul 6: Introdu tava cu plăcintă în cuptorul preîncălzit și lasă la copt 45 de minute.
Pasul 7: Lasă plăcinta să se răcească 30 de minute, apoi porționeaz-o și servește cu zahăr pudră sau simplă.
Sursă rețetă: jocooks.com