Trucul pentru castraveți murați crocanți, în saramură. Dacă faci asta, sigur nu se înmoaie!

  • Publicat:
Trucul pentru castraveți murați crocanți, în saramură. Dacă faci asta, sigur nu se înmoaie!

Ca să ai castraveți murați crocanți și delicioși la iarnă, ține cont de câteva aspecte importante. Am aflat câteva trucuri pentru a preveni înmuierea excesivă a castraveților murați și le împărtășim cu tine. 

În continuare îți spunem secretele celor mai buni castraveți murați crocanți: cum îi alegi, cum se face saramura, ce condimente sunt obligatorii.

Citește și: Pepene murat pentru iarnă. Cum prepari saramura și ce condimente să folosești

De ce se înmoaie castraveții murați?

Odată rupt castravetele de pe tulpină, acesta începe să se înmoaie treptat. Fenomenul este cauzat de anumite enzime din castraveți, care se găsesc cu precădere în capetele acestora și care determină înmuierea lor.

Din acest motiv e indicat să tai capetele castraveților când îi pui la murat, ca să nu se înmoaie.

castraveți murați crocanți
Foto: Shutterstock

De asemenea, se recomandă murarea castraveților la scurt timp după culegere. Și neapărat depozitarea lor, înainte să te apuci de treabă, la temperatura camerei, acoperiți doar cu un prosop curat.

Dacă ții castraveții proaspeți la frigider, la temperaturi sub 10 grade, vor putrezi mai repede.

Citește și: Alimente care nu ar trebui niciodată păstrate în frigider

Trucuri pentru castraveți murați crocanți

Pentru a obține cei mai delicioși castraveți murați crocanți trebuie să ții cont de câteva sfaturi importante.

În primul rând, alege corect castraveții pentru murat. Aceștia trebuie să fie cât mai micuți, fermi, fără pete și „țepoși”.

Dacă plănuiești să-i pui la murat, fă-o cât mai curând, de preferat în aceeași zi în care îi culegi, dar nu mai târziu de 2-3 zile. În caz contrar, castraveții vor fi deja moi când îi pui în saramură, iar la iarnă, când vei deschide borcanul cu murături, vei avea parte de o surpriză neplăcută.

Rehidratează castraveții în apă cu gheață

Dacă nu culegi castraveții din propria grădină, e destul de greu să estimezi câte zile au stat pe tarabă sau în lăzi cei din piețe ori magazine.

Cu toate acestea, există un truc pentru a „revitaliza” castraveții care și-au pierdut din conținutul de apă: lasă-i în apă cu gheață timp de 3 ore sau chiar peste noapte.

Citește și: Rețetă rapidă de castraveți murați în oțet. Pot fi mâncați chiar a doua zi!

Foto: Shutterstock

Frunzele de viță, vișin sau hrean mențin castraveții crocanți

Un alt truc care previne înmuierea excesivă a castraveților murați constă în adăugarea unor frunze în saramură.

Taninii din compoziția acestora contracarează efectele enzimelor care duc la înmuierea murăturilor.

Folosește câteva foi de viță-de-vie, vișin, hrean sau de stejar, puse deasupra ingredientelor scufundate în saramură, chiar înainte să pui capacele.

Folosește cantitatea corectă de sare ca să nu se înmoaie castraveții

Cu cât pui mai multă sare, cu atât castraveții vor fi mai crocanți și vor rezista mai mult timp fără să facă floare. Dar nici prea multă sare nu e indicată, pentru că gustul nu va fi bun, plus că poți avea probleme cu tensiunea și rinichii.

Trebuie să existe un echilibru. Regula generală este să folosești 1-1,5 linguri de sare la 1 litru de apă. Neapărat sare neiodată, grunjoasă, specială pentru murături. Sarea cu iod înmoaie castraveții.

Atenție și la condimentele sau legumele folosite! Acestea nu numai că dau un gust excelent castraveților murați, dar ajută și la menținerea fermității acestora.

Semințele de muștar, boabele de piper, morcovul, usturoiul și hreanul sunt obligatorii în compoziția saramurii pentru castraveți murați.

Citește și: Cum să pui zarzavat pentru iarnă la borcan. Trucul gospodinelor ca să nu facă floare

Nu lăsa castraveții prea mult la căldură

Ai mare grijă cât lași castraveții în saramură la temperatura camerei. Cu cât stau mai mult timp la căldură, cu atât castraveții vor fi mai moi.

Ține borcanele cu castraveți în saramură doar câteva zile la temperatura camerei, între 5 și 8 zile, nu mai mult.

Apoi depozitează borcanele cu murături într-un loc răcoros, cum ar fi un beci sau o cămară, unde temperatura nu depășește 15-17 grade Celsius.

castraveți murați fără oțet
Foto: Shutterstock

Nu folosi clorură de calciu!

Deși poate fi tentant să apelezi la această sare specială care menține fermitatea castraveților murați, mai bine renunți la idee. În unele produse din comerț este folosită tocmai pentru a sări peste toate etapele descrise mai sus.

Însă ce nu știu mulți oameni este că această substanță poate face rău sănătății. Clorura de calciu (E 509) care se acumulează în exces în organism poate duce la apariția pietrelor la rinichi, spun specialiștii.

Legume, apă și sare – atât ar trebui să existe în compoziția murăturilor în saramură, de altfel mult mai sănătoase și mai bogate în probiotice decât cele conservate cu ajutorul oțetului.

Rețetă de castraveți murați crocanți, în saramură

Ingrediente:

  • 20-25 de castraveți proaspeți cât mai mici (pentru 2 borcane de 1,5 litri)
  • 10 căței de usturoi
  • 3-5 linguri de sare
  • 2-3 linguri de boabe de muștar
  • 2 linguri de boabe de piper negru
  • 2 morcovi tăiați rondele
  • câteva frunze de viță, vișin, hrean sau stejar
  • opțional – câteva bețe de mărar, ardei iuți mici lăsați întregi sau tăiați rondele
  • 3 litri de apă rece

Preparare:

  1. Spală bine castraveții și taie-le capetele.
  2. Amestecă într-o oală mare apa cu sarea.
  3. În borcanele sterilizate anterior, pune castraveții „soldățește”, în picioare. Nu îi înghesui prea tare, pentru că au nevoie de loc și celelalte legume.
  4. Prin golurile rămase printre castraveți, pune morcovii tăiați rondele, cățeii de usturoi, bețele de mărar, ardeii iuți și câteva fâșii de hrean (opțional).
  5. Toarnă peste legumele din borcan saramură, cât să le acopere.
  6. Presară în borcan boabele de muștar și piper.
  7. Pune deasupra legumelor 1-2 frunze de viță, vișin, hrean sau stejar.
  8. Pune capacele borcanelor și agită-le ușor.
  9. Borcanele cu castraveți se lasă la temperatura camerei timp de 5-8 zile (cu cât e mai cald, cu atât procesul de fermentare va începe mai rapid), apoi se depozitează într-o cămară sau un beci răcoros.

Citește și: Cum se pune varza la murat pentru iarnă. Ingredientele care dau culoare roz sau gălbuie frunzelor

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult