Postura defectuoasă de coloană vertebrală – un diagnostic pe care mulţi dintre cei care utilizează zi de zi computerul l-ar primi dacă ar merge la un control medical. Ani de zile coloana rezistă la poziţiile nenaturale însă, în timp o poziţie greşită a coloanei vertebrale poate duce la apariţia durerilor şi chiar a unor deformări. Am stat de vorbă cu Cristiana Munteanu, instructor Pilates în Capitală despre programul de întreţinere al sănătăţii coloanei vertebrale acasă.
CSÎD: Cristiana, avem o coloană vertebrală. Dar şi mult de lucru în faţa calculatorului. Stăm cam cocoşaţi şi au apărut dureri în zona cervicală. Cum procedăm?
Instructor Pilates Cristiana Munteanu: Vestea proastă este că, odată “dobândită”, postura defectuoasă se corectează doar cu multă atenţie, exerciţii specifice şi conştientizare. Vestea şi mai proastă este că, dacă nu se corectează, o postură greşită se transformă în timp în deformări ale coloanei vertebrale şi apar dureri.
CSÎD: Care sunt sporturile care ajută coloana vertebrală?
Instructor Pilates Cristiana Munteanu: Ca să ai o coloană sănătoasă trebuie să o întreţii. E ca la maşini, dacă nu-i faci revizia, nu mai funcţionează optim… Sunt 3 categorii de sporturi pe care ai putea să le practici frecvent pentru a-ţi ajuta coloana vertebrală: Pilates, înot şi yoga.
CSÎD: Ce exerciţii se pot face acasă zi de zi pentru a menţine coloana vertebrală sănătoasă?
Instructor Pilates Cristiana Munteanu: Ca să contracarăm efectul statului prelungit pe scaun în diverse poziţii vicioase, este necesar ca în fiecare zi, măcar 10 minute, să i le acordăm coloanei vertebrale şi abdomenului .
De ce şi abdomenului? Pentru că toate mişcările corpului nostru, pleacă din centrul corpului, din zona abdominală şi lombară. Şi dacă aceste zone nu sunt dezvoltate uniform, par dezechilibre posturale. Pentru aceasta recomand cu încredere 4 exerciţii, care au ca obiectiv detensionarea musculaturii spatelui şi tonifierea muşchilor abdominali.