Exerciţii pentru creier – îl stimulează, îi dă putere, îl face să vibreze! Activităţile aerobice, exerciţii aerobice care cer mult oxigen, hrănesc diferite părţi ale creierului, cu precădere ganglionii bazali, cerebrelul şi corpul calos. Cu plusul de oxigen vine un plus de sânge care vă sporeşte abilitatea de a înţelege şi de a reţine noi informaţii.
Activităţile care presupun coordonare fizică stimulează dezvoltarea neurală. Studiile au arătat acest lucru în modul cel mai elocvent.
Dr. William T. Greenough a urmărit îndeaproape ce influență au aceste exerciții pentru creier. Într-un experiment, a împărţit cobaii în patru grupe şi a fixat patru niveluri de exerciţiu. Cobaii supuşi la exerciţiile cele mai grele aveau de parcurs construcţii elaborate de frânghii şi punţi. Când li s-a examinat, ulterior, creierul, s-a observat că aveau în jurul neuronilor mai multe capilare decât grupurile de control – cu alte cuvinte, creierul lor primea mai mult sânge.
Studiile pe cobai au fost efectuate şi la Institutul pentru Creier, Îmbătrânire şi Demenţă de la Universitatea California din Irvine.
Dr. Carl Cattman a descoperit că atât cobaii care făceau mişcare moderată pe rotiţe, în cuştile lor, cât şi cei care alergau aproape toată noaptea aveau o cantitate mai mare de substanţe nutritive în creier. De asemenea, ei prezentau niveluri mai înalte ale factorilor de creştere (neutrofine).
Deşi creierul uman e ceva mai greu de studiat, cercetătorii au găsit dovezi că exerciţiul fizic îmbunătăţeşte funcţionarea mentală la oameni.
Roberta Rikli, de la Clinica Lifespan Wellness a Universităţii Statului California din Fullerton, a condus un program de exerciţii pentru creier pe un eșantion de 31 de femei cu vârste cuprinse între 57-85 de ani, cu scopul de a vedea dacă îşi puteau recăpăta timpul de reacţie mentală pierdut odată cu îmbătrânirea.
De trei ori pe săptămână, femeile dintr-un grup făceau gimnastică aerobică sau mergeau pe jos. După trei ani, cercetătoarea a măsurat timpul de reacţie şi a descoperit că în al doilea grup, care nu făcea exerciţii de niciun fel, reacţiile mentale nu numai că nu se îmbunătăţiseră, ci se diminuaseră. Grupul activ, care făcea exerciţii aerobice, a demonstrat o îmbunătăţire clară.